Štítek receptu: hlavní chod

Segedínský guláš s kynutým knedlíkem

Jak dobře znáte maďarskou kuchyni? Nemusíte na ni být žádní odborníci, ale segedínský guláš zná snad úplně každý. A ten, kdo na něj má špatné vzpomínky z dětství, by ho měl ještě jednou zkusit ochutnat. My jsme pro vás sepsali recept na veganskou verzi guláše s kynutým knedlíkem, které by měl dát šanci úplně každý. Kynutý knedlík: Ingredience: 250 g polohrubé špaldové … Číst dále

Ostrá směs s červenou čočkou

Ten, kdo miluje ostřejší východní kuchyni, zajásá. Připravili jsme pro vás totiž veganský recept na omáčku, jejímž základem je čočka. Záleží na vás, jak moc chcete směs pálivou, koření přidávejte podle vlastní chuti a hlavně průběžně ochutnávejte. To je na vaření přece stejně to nejlepší. Ingredience: půl hrnku červené čočky půl hrnku uvařené cizrny cca 100 g rajčatového protlaku 2 žluté … Číst dále

Jalfrezi

Pokud jste milovníky kuchyně z Jižní Asie, tak už jste možná slyšeli o jalfrezi. Je to středně pálivá rajčatová omáčka s paprikou, chilli a koriandrem. Jídlo pochází z Indie, ale vaří se i v okolních zemích, například v Pákistánu. Jalfrezi můžete podávat s rýží nebo s pitou a myslíme si, že určitě nebudete zklamaní. Ingredience pro 2 osoby: olej 1 velká červená cibule 2 stroužky nasekaného česneku 1 zelená chilli … Číst dále

Čočková sekaná

Máte rádi sekanou s kaší? Pokud ano, tak pro vás máme dobré zprávy. Sekaná se dá totiž připravit i ve zdravější verzi, a navíc vegansky. K naší sekané se hodí čerstvé pečivo, ale úplně nejvíce nám chutná s kaší. Klasické brambory jsme namíchali s batáty, které kaši trošku osladí.   Ingredience na 1 chlebíčkovou formu: 500 g čočky (můžete použít například kombinaci zelené a červené) 8 až … Číst dále

Kroupové rizoto s hříbky

Pokud patříte k milovníkům hříbků, tak vám asi uděláme radost. České lesy jsou pořád plné výborných hub, tak jsme pro vás připravili recept na podzimní houbové rizoto. Můžeme ho podávat posypané klíčky, pokapané olivovým olejem nebo si k němu připravit osmažený tempeh či tofu.   Ingredience na 3 až 4 porce: 150 g krup Hrst sušených hub (cca 30 g) 1 … Číst dále

Polentová pizza

Věděli jste, že pizzu si lidé pečou už od 18. století? Od té doby samozřejmě vzniklo plno druhů pizzy a způsobů, jak ji připravit. My jsme tentokrát zkusili polentové těsto a vyšlo na jedničku. Doplnili jsme ji lilkem, žampiony, rajčaty a spoustou dobrého koření. A máme ještě jednu dobrou zprávu! Sice se nám to moc často nestává, ale pokud byste náhodou tuto pizzu nezvládli sníst … Číst dále

Buchtičky s vanilkovým krémem

Zavzpomínejte si s námi na dětství a uvařte si naši veganskou verzi oblíbených buchtiček s krémem. Zaručujeme, že se vám z téhle dobroty budou dělat boule za ušima! 🙂 Ingredience na 4 porce: Buchtičky: 250 g hladké špaldové mouky 1 pytlíček vanilkového cukru 12 g čerstvého droždí 50 ml kokosového nebo řepkového oleje 100 ml polotučného mandlového Nemléka nastrouhaná kůra z jednoho bio citrónu špetka soli … Číst dále

Testoviny s cuketovou omáčkou

Věděli jste, že nejdelší cuketa na světě byla vypěstována v Kanadě a měřila dva a půl metru? Cuketa (neboli cukína) je však původně evropská zelenina, která vznikla šlechtěním v Itálii. A protože je Itálie domovem také kvalitní pasty, připravili jsme pro vás recept na lehkou cuketovou omáčku k těstovinám. Ingredience na 2 porce: Nemáslo 1 stroužek česneku provensálské bylinky lahůdkové droždí citrónová šťáva 1 velká (nebo 2 malé) … Číst dále

Lečo

Lečo je typické hlavně pro maďarskou kuchyni, ale i v Česku si našlo své místo. Pro jeho přípravu je potřeba hlavně cibule, papriky a rajčata. Většinou se podává s vajíčkem, které jsme však nahradili veganským „tofu vajíčkem“. Pokud vám přebývá zelenina ze zahrádky nebo si chcete jen zavzpomínat na dětství, zkuste naši veganskou verzi.   Ingredience na  2 porce: 1 velká červená cibule olej provensálské bylinky a bazalka čerstvá … Číst dále

Kynuté ovocné knedlíky

Léto pro nás znamená spoustu čerstvého a voňavého ovoce z trhu nebo ze zahrady. Také jste jako děti milovaly sladké knedlíky plněné čerstvým ovocem? Zkuste je letos podle našeho receptu, nejlépe s ovocem ze zahrádky. My jsme do knedlíků použili meruňky, ale vy můžete klidně zkusit borůvky, švestky nebo jahody.   Ingredience na 8 knedlíků (2 porce): 250 g polohrubé mouky 8 g kvasnic … Číst dále

Raw špagety

V horkých letních dnech je syrová zelenina to nejlepší, co můžeme přes den sníst. Je plná vitamínů, minerálů, a hlavně nás osvěží. Pokud už vás nebaví každý den jíst saláty, zkuste tyto raw zeleninové špagety. Jsou rychlé, jednoduché a hlavně výborné! Fantazii se zde meze nekladou, připravte je zkrátka z toho, na co máte zrovna chuť. 😊 Ingredience na 1 porci: 1 okurka 1 větší … Číst dále

Pečená zelenina a tři druhy dipů

Lehké a rychlé jídlo, které jen tak neomrzí a můžete ho udělat na sto způsobů. Pečená zelenina sama o sobě je výborná, ale my hlavně milujeme přípravu různých omáček, které zeleninu skvěle na talíři doplní. Kupte zeleninu, kterou máte rádi. My milujeme například pečené batáty, cibuli, brambory, červenou řepu, celer, mrkev, ředkvičky, česnek, cuketu, papriku. Opláchněte zeleninu, nakrájejte na větší kusy a vložte … Číst dále

Velikonoční nádivka

Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Nádivka rozhodně patří na velikonoční stůl, kde s celou rodinou můžeme oslavovat příchod jara. Připravili jsme pro vás veganskou verzi téhle jarní dobroty, tak ji příští víkend upečte a dejte nám vědět, jak vám chutnala!   Ingredience:   115 g polenty 300 ml zeleninového vývaru 300 ml Nemléka – plnotučné nebo polotučné 1 balení … Číst dále

Hráškový quiche

Byli jste někdy ve Francii? Pokud ano, tak jste určitě ochutnali francouzský quiche – tradiční slaný koláč, který se dá připravit snad na tisíc způsobů. Podává se často jako předkrm, ale klidně ho můžeme sníst v práci k obědu. Quiche si nemusíme ani ohřívat, je výborný i za studena. Pokud jste ve Francii ještě nebyli, tak zkuste alespoň ten náš veganský s hráškem a dejte nám vědět, jak vám … Číst dále

Guláš

Mysleli jste si, že guláš nelze připravit bez masa tak, aby chutnal líp než ten pravý chalupářský? My tak trochu ano, ale naše pochybnosti se rozplynuly, když jsme ochutnali tuto veganskou verzi guláše. Pomalu nám zase začíná sezóna, kdy jezdíme na chalupu, tak ho zkuste o víkendu uvařit a snězte si ho venku na jarním sluníčku.               … Číst dále

Vegan Mac and cheese

Až přijde den, kdy budete mít chuť na něco pořádně krémového, zkuste mac and cheese podle našeho receptu. Tato americká klasika ve veganské verzi se zeleninou vás určitě nezklame.                                                             … Číst dále

Burger z hlívy

Věděli jste, že hlíva ústřičná dokáže pomáhat při snižování hladiny cholesterolu v krvi? Také se říká, že snižuje odolnost proti infekcím a dokonce může pomoct v boji proti ekzémům. Je to takový malý zázrak z lesa, který jsme si v poslední době při vaření hodně oblíbili, a proto jsme připravili recept na veganský burger právě s hlívou ústřičnou. No a co by to bylo za burger bez hranolek? Jejich zdravou verzi … Číst dále

Tacos

Tacos je ideální jídlo, když doma čekáte návštěvu. Do misek připravíte jednotlivé ingredience na naplnění, a když přijdou hosté, každý už si sám připraví tacos, které má rád – něco může úplně vynechat, něco si naopak dá dvojnásobně. A právě proto milujeme tacos. Každý si tam najde to své, navíc se dá plnit opravdu téměř vším, co máte zrovna v lednici nebo na co máte právě dneska … Číst dále

Shepard’s pie

Shepard’s pie (neboli pastýřský koláč) je oblíbený anglický recept. My jsme pro vás připravili jeho veganskou verzi, která jistě potěší každého milovníka slaných koláčů. Na 4 porce budete potřebovat: 1 hrnek černé čočky Belugy ½ hrnku sójového granulátu 2 stonky řapíkatého celeru 1 hrnek hrášku 2 až 3 mrkve červená cibule 1 plechovka drcených rajčat nebo stejné množství … Číst dále

Špenátové lasagne z máslové dýně

Říká se, že lasagne jsou náročnější jídlo na přípravu a troufnou si na něj pouze ti zkušenější. My si však myslíme, že tyto veganské bezlepkové lasagne zvládne snad úplně každý a doufáme, že vám tento recept pomůže, abyste si je zkusili připravit doma i vy. Protože za to opravdu stojí! Budete potřebovat:   půlku máslové dýně 500g čerstvého špenátu nebo jedno balení mraženého 250 ml polotučného … Číst dále

Hrášková polévka

Hrášek je zdraví prospěšný, zvláště pro aktivní sportovce či těhotné ženy. Věděli jste, že půl hrníčku hrášku dokonce obsahuje 20% doporučené dávky vitaminu C? Tak si utíkejte koupit hrášek (v tuhle roční dobu asi bohužel jen ten mražený) a hurá do vaření! 🙂 Na 4 menší porce: Cibule Nemáslo 300 g mraženého hrášku Zeleninový vývar Česnek Citronová šťáva Sůl a pepř Plnotučné Nemléko na zjemnění … Číst dále

Štědrovečerní večeře

Bramborový salát Ingredience: 5 brambor 1 cibule 2 mrkve 1 petržel kousek celeru sůl pepř ocet kyselé okurky 1-2 lžíce Nejogurtu Sojanéza   Postup: Brambory uvaříme ve slupce (20 minut), mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme (15 minut) v osolené vodě s trochou octa. Nakrájíme cibuli na malé kostičky a dáme do mísy na salát. Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a smícháme s cibulí. Poté na kostičky … Číst dále

RAW sladké knedlíky

Sladké raw knedlíky jsme si v Nemléku skutečně oblíbili. Vyzkoušejte je také. Na knedlíky budete potřebovat: 150g mletého kokosu nebo kokosových chipsů (ideálně v bio kvalitě, aby měl intenzivní chuť – k dostání v DM, zdravé výživě apod.) 150g neloupaného sezamu (opět volíme kvalitní) 2–4 polévkové lžíce sirupu (datlový, agáve…) 0,2 dcl vody čerstvé ovoce Na ozdobu použijeme: meruňkový Nejogurt kokosové máslo kokosový olej … Číst dále

Lasagne

Lasagne jsou jedním z nejoblíbenějších italských jídel. My vám představujeme jejich odlehčenou veganskou verzi, která je naprosto báječná. Věřte nám, bešamel jde dobře udělat i z rostlinných surovin. Lasagne se skládají ze tří kroků – omáčky, bešamelu a samotného vrstvení těchto surovin do pekáčku. Na omáčku budeme potřebovat: 1 velkou červenou cibuli 1 cuketu 1 lilek 1,5 plechovky drcených rajčat (lze použít i čerstvá) 4 – 5 … Číst dále

Koprovka

Koprovka je často postrachem všech dětí. My už jsme z toho naštěstí vyrostli a máme ji moc rádi. Pokud jste s námi na stejné vlně, tak si můžete uvařit třeba její vegan verzi, kterou jsme pro vás připravili. Na koprovku budeme potřebovat (porce pro 2 osoby): 2 – 3 svazky čerstvého kopru 200 – 250 ml plnotučného Nemléka (místo smetany) mandlové Nemléko na podlití 1 – 2 polévkové … Číst dále

Svíčková omáčka

Kdo by nemiloval svíčkovou? Vyzkoušet můžete třeba naši Nemléčnou, určitě se po ní jen zapráší. Na svíčkovou budeme potřebovat (porce pro 3 – 4 osoby) 4 velké mrkve 1 velká petržel ½ celeru 1 velká cibule Nemáslo 250 ml plnotučného Nemléka zeleninový vývar nové koření (6 kuliček) bobkový list (3 listy) špetka skořice sůl pepř ocet (cca 2 polévkové … Číst dále

Shakshuka

Shakshuka (čteme šakšuka) je tradiční jídlo severní Afriky a Izraele. Základem tohoto pokrmu jsou původně rajčata, papriky a vejce. My vám ale představíme jeho veganskou variantu. Na Shakshuku budeme potřebovat (4 porce): 1 balení lahůdkového/natural tofu 2 červené cibule olivový olej 1 velká paprika nebo 2 menší čerstvá nebo konzervovaná rajčata (500g) rajčatový protlak (2 polévkové lžíce) bílé fazole … Číst dále