Pohankové ovocné knedlíky

Máme tady další variantu na ovocné knedlíky – tentokrát čistě bezlepkové z blahodárné pohanky, která z téhle klasiky dělá super zdravý pokrm. Pohanka je prospěšná obzvlášť v létě  – podle čínské medicíny má totiž chladivé účinky na náš organismus.
těsto:
  • 120 g pohanky lámanky
  • 500 ml makového Nemléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • kůra z bio citronu nebo pomeranče
  • hladká pohanková mouka a škrob na obalování

Náplň:

  •  400 g jahod ( meruňky, švestky…)
Na polití:
  • 200 g nebo zbytek jahod
  • 200 g mandlového Nejogurtu
  • oblíbený sirup nebo cukr
Lámanku zalijeme Nemlékem a přivedeme k varu. Nevaříme, jakmile pohanka zpění, stáhneme z ohně, přidáme citronovou kůru aby těsto provoněla, přikryjeme pokličkou a dáme do utěrky a pod peřinu cca na 45 min nabobtnat. Necháme vychladnout, přimícháme škrob a 180 g mouky. Na vál vysypeme zbylou mouku a těsto pomoučenýma rukama zapracujeme až se nebude lepit. Ruce si můžeme posypat také škrobem. Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme ho na stejné díly, dle velikosti jahod a počtu knedlíků.
V misce smícháme trochu mouky a škrobu a naplněné knedlíky ve směsi oválíme, aby se těsto při vaření netrhalo.
Vaříme v osolené vodě, do které přidáme malou lžíčku škrobu, cca 7 min a na konci propícháme vidličkou, aby mohla utíkat pára. Jahody rozmixujeme s Nejogurtem, dosladíme podle chuti. Přelijeme s nimi knedlíky a podáváme.