Pohankové ovocné knedlíky

Máme tady další variantu na ovocné knedlíky – tentokrát čistě bezlepkové z blahodárné pohanky, která z téhle klasiky dělá super zdravý pokrm. Pohanka je prospěšná obzvlášť v létě  – podle čínské medicíny má totiž chladivé účinky na náš organismus.
těsto:
  • 500 ml makového Nemléka
  • 300 g pohankové mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • kůra z bio citronu
  • hladká pohanková mouka a škrob na obalování
  • sirup podle chuti na oslazení, tomu úměrně přidáme i pohankovou mouku, aby se těsto nelepilo

Náplň:

  •  400 g jahod ( meruňky, švestky…)
Na polití:
  • 200 g nebo zbytek jahod
  • 200 g mandlového Nejogurtu
  • oblíbený sirup nebo cukr
Nemléko nalijeme do rendlíčku, rozmícháme v něm škrob a lehce zahřejeme, přidáme citronovou kůru aby těsto provoněla a vmícháme pohankovou mouku. Sundáme z ohně a necháme chvilku odpočinout. Na vál vysypeme zbylou mouku a těsto pomoučenýma rukama zapracujeme až se nebude lepit. Ruce si můžeme posypat také škrobem. Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme ho na stejné díly, dle velikosti jahod a počtu knedlíků. V misce smícháme trochu mouky a škrobu a naplněné knedlíky ve směsi oválíme, aby se těsto při vaření netrhalo. Vaříme v osolené vodě, do které přidáme malou lžíčku škrobu, cca 7 min a na konci propícháme vidličkou, aby mohla utíkat pára. Jahody rozmixujeme s Nejogurtem, dosladíme podle chuti. Přelijeme s nimi knedlíky a podáváme.