Štítek receptu: bezlepkové

Čočková sekaná

Máte rádi sekanou s kaší? Pokud ano, tak pro vás máme dobré zprávy. Sekaná se dá totiž připravit i ve zdravější verzi, a navíc vegansky. K naší sekané se hodí čerstvé pečivo, ale úplně nejvíce nám chutná s kaší. Klasické brambory jsme namíchali s batáty, které kaši trošku osladí.   Ingredience na 1 chlebíčkovou formu: 500 g čočky (můžete použít například kombinaci zelené a červené) 8 až 10 … Číst dále

Smoothie z lesního ovoce

Hromada čerstvého ovoce a trochu Nemléka, to je naše ideální snídaně. Je rychle hotová, výborně zasytí a dodá spoustu energie. Klidně si smoothie schovejte i na později, můžete využít lahve od Nemléka.     Ingredience na 1 porci: hrst mraženého lesního ovoce ½ zralého banánu 250 ml oblíbeného Nemléka 1 polévkové lžíce Nejogurtu špetka soli možné přidat lžíci oblíbeného proteinu   Postup Všechny … Číst dále

Avokádová pěna

Pokud milujete sladké, tenhle recept je přímo pro vás. Nenechte se však zmást tím, že by sladké muselo být nezdravé. Tato avokádová pěna je chuťově výborná a nemusíte z ní mít výčitky. Hodí se k snídaní nebo ke svačině a my jsme si ji vážně zamilovali, tak ji zkuste taky. 🙂     Ingredience na 2 porce: ½ zralého avokáda ½ zralého banánu 3 až 4 polévkové lžíce výběrového … Číst dále

Třešňová bublanina

Třešňovou bublaninu ke svačině máme spojenou se vzpomínkami na léto s babičkou na chalupě. A protože bublaninu a léto máme moc rádi, trošku jsme upravili recept a upekli jsme pro vás tuhle veganskou bublaninu s pohankou. A musíme přiznat, že se fakt povedla! P.S. nejlépe chutná k odpolední kávě s výhledem na les.                                     … Číst dále

Studená okurková polévka

Jste tým studená polévka? Pokud ano, tak určitě zkuste tuhle naší okurkovou. Ingredience jsou podobné řeckým tzatziki a navíc ji máte hotovou za chvilku. 🙂 Ingredience na 4 porce: 3 okurky 400 g bílého Nejogurtu 200 ml plnotučného Nemléka 1 velký svazek kopru – najemno nasekaný Sůl a pepř 5 polévkových lžic olivového oleje 3 až 4 stroužky česneku pár nasekaných lístků … Číst dále

Raw špagety

V horkých letních dnech je syrová zelenina to nejlepší, co můžeme přes den sníst. Je plná vitamínů, minerálů, a hlavně nás osvěží. Pokud už vás nebaví každý den jíst saláty, zkuste tyto raw zeleninové špagety. Jsou rychlé, jednoduché a hlavně výborné! Fantazii se zde meze nekladou, připravte je zkrátka z toho, na co máte zrovna chuť. 😊 Ingredience na 1 porci: 1 okurka 1 větší mrkev … Číst dále

Zaalouk (marocký salát)

Maroko se v poslední době stalo oblíbenou destinací, kam člověk může vyrazit na dovolenou. Je zde bezpochyby spousta míst, které stojí za návštěvu, my jsme si však nejvíce zamilovali jejich kuchyni. Zkuste si připravit tento výborný salát, jehož základem je pečený lilek a rajčata. Můžete ho připravit jako předkrm nebo klidně jako přílohu a nejlepší je podávaný za studena.   Ingredience pro 4 osoby: 3 lilky 500 g … Číst dále

Pečená zelenina a tři druhy dipů

Lehké a rychlé jídlo, které jen tak neomrzí a můžete ho udělat na sto způsobů. Pečená zelenina sama o sobě je výborná, ale my hlavně milujeme přípravu různých omáček, které zeleninu skvěle na talíři doplní. Kupte zeleninu, kterou máte rádi. My milujeme například pečené batáty, cibuli, brambory, červenou řepu, celer, mrkev, ředkvičky, česnek, cuketu, papriku. Opláchněte zeleninu, nakrájejte na větší kusy a vložte … Číst dále

Baba Ganoush

Už jste ochutnali tento orientální pokrm se zvláštním názvem pocházející z Blízkého východu? Milují ho všichni od Izraele, po Jordánsko, Libanon až do Sýrie. Baba Ganoush je v podstatě pomazánka z pečených lilků, ale často se používá také jako předkrm. Výborný je s čerstvě upečenou pitou, zalitý olivovým olejem a posypaný koriandrem.     Ingredience: 2 až 3 větší lilky 3 až 4 polévkové lžíce tahini pasty 2 až 3 … Číst dále

Velikonoční nádivka

Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Nádivka rozhodně patří na velikonoční stůl, kde s celou rodinou můžeme oslavovat příchod jara. Připravili jsme pro vás veganskou verzi téhle jarní dobroty, tak ji příští víkend upečte a dejte nám vědět, jak vám chutnala!   Ingredience:   115 g polenty 300 ml zeleninového vývaru 300 ml Nemléka – plnotučné nebo polotučné 1 balení … Číst dále

Smoothie bowl s lesním ovocem

Je tady snad ještě někdo, kdo by neznal tu barevnou misku plnou dobrot z fotek na Instagramu? Je to opravdu jednoduchá a rychlá snídaně, ze které nemusíte mít rozhodně žádné výčitky. Navíc se dá výborně přizpůsobit podle toho, co máte zrovna doma a co máte rádi. My vám přinášíme naší oblíbenou verzi smoothie bowl, ale vy se rozhodně nebojte experimentovat.         … Číst dále

Zelňačka

Jaro už je oficiálně tady, to však neznamená, že bychom občas nepotřebovali zahřát hustou polévkou. Zelňačka je na tohle ideální! Je hotová za půl hodiny a když ji necháme den uležet, tak chutná ještě lépe. Problém je v tom, že my ji skoro vždycky sníme ještě dříve.  ☺                                 … Číst dále

Guláš

Mysleli jste si, že guláš nelze připravit bez masa tak, aby chutnal líp než ten pravý chalupářský? My tak trochu ano, ale naše pochybnosti se rozplynuly, když jsme ochutnali tuto veganskou verzi guláše. Pomalu nám zase začíná sezóna, kdy jezdíme na chalupu, tak ho zkuste o víkendu uvařit a snězte si ho venku na jarním sluníčku.                 … Číst dále

Vegan Mac and cheese

Až přijde den, kdy budete mít chuť na něco pořádně krémového, zkuste mac and cheese podle našeho receptu. Tato americká klasika ve veganské verzi se zeleninou vás určitě nezklame.                                                             … Číst dále

Polévka z pečené zeleniny

Zima je ideální čas na polévky, obzvlášť na ty husté zeleninové. Nejenže zahřejí promrzlé tělo, ale také dokážou takříkajíc postavit člověka na nohy, když ho přepadne chřipka. Dají se vařit na tisíc způsobů. Experimentovat můžete například tím, že pokaždé zvolíte jiné druhy zeleniny nebo k dochucení použijete netradiční koření. Tak vytáhněte ze skříně hrnce a uvařte si velkou várku polévky na příští týden!           … Číst dále

Shepard’s pie

Shepard’s pie (neboli pastýřský koláč) je oblíbený anglický recept. My jsme pro vás připravili jeho veganskou verzi, která jistě potěší každého milovníka slaných koláčů. Na 4 porce budete potřebovat: 1 hrnek černé čočky Belugy ½ hrnku sójového granulátu 2 stonky řapíkatého celeru 1 hrnek hrášku 2 až 3 mrkve červená cibule 1 plechovka drcených rajčat nebo stejné množství čerstvých … Číst dále

Špenátové lasagne z máslové dýně

Říká se, že lasagne jsou náročnější jídlo na přípravu a troufnou si na něj pouze ti zkušenější. My si však myslíme, že tyto veganské bezlepkové lasagne zvládne snad úplně každý a doufáme, že vám tento recept pomůže, abyste si je zkusili připravit doma i vy. Protože za to opravdu stojí! Budete potřebovat:   půlku máslové dýně 500g čerstvého špenátu nebo jedno balení mraženého 250 ml polotučného … Číst dále

Hrášková polévka

Hrášek je zdraví prospěšný, zvláště pro aktivní sportovce či těhotné ženy. Věděli jste, že půl hrníčku hrášku dokonce obsahuje 20% doporučené dávky vitaminu C? Tak si utíkejte koupit hrášek (v tuhle roční dobu asi bohužel jen ten mražený) a hurá do vaření! 🙂 Na 4 menší porce: Cibule Nemáslo 300 g mraženého hrášku Zeleninový vývar Česnek Citronová šťáva Sůl a pepř Plnotučné Nemléko na zjemnění … Číst dále

Řepová polévka

Říká se, že červená řepa má blahodárné účinky na lidské zdraví. Zejména pro někoho, kdo má problémy s krví. A také se říká, že zlepšuje náladu. Tak si udělejte svoji řepovou a mějte hezčí den! Polévku můžete udělat z vařené nebo pečené řepy. My ji doporučujeme upéct, má pak lepší chuť.   Na 4 menší porce: 5-6 kusů řepy 1 velká cibule Nemáslo/olej na zesklovatění cibulky plnotučné … Číst dále

RAW sladké knedlíky

Sladké raw knedlíky jsme si v Nemléku skutečně oblíbili. Vyzkoušejte je také. Na knedlíky budete potřebovat: 150g mletého kokosu nebo kokosových chipsů (ideálně v bio kvalitě, aby měl intenzivní chuť – k dostání v DM, zdravé výživě apod.) 150g neloupaného sezamu (opět volíme kvalitní) 2–4 polévkové lžíce sirupu (datlový, agáve…) 0,2 dcl vody čerstvé ovoce Na ozdobu použijeme: meruňkový Nejogurt kokosové máslo kokosový olej … Číst dále

Koprovka

Koprovka je často postrachem všech dětí. My už jsme z toho naštěstí vyrostli a máme ji moc rádi. Pokud jste s námi na stejné vlně, tak si můžete uvařit třeba její vegan verzi, kterou jsme pro vás připravili. Na koprovku budeme potřebovat (porce pro 2 osoby): 2 – 3 svazky čerstvého kopru 200 – 250 ml plnotučného Nemléka (místo smetany) mandlové Nemléko na podlití 1 – 2 polévkové … Číst dále

Dýňová polévka Hokaido

Nejoblíbenější podzimní polévka je jednoznačně dýňová. Už jste ji zkoušeli například s naším bílým Nejogurtem?     Na dýňovku budeme potřebovat (porce pro 3 – 4 osoby): 1 střední dýni Hokaido 1 plechovku kokosového mléka zeleninový vývar bílý Nejogurt chilli zázvor citronovou šťávu sůl pepř koriandr   Dýni si omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na větší kusy (loupání není nutné). Ty položíme na plech, … Číst dále