Štítek receptu: snídaně

Pečená čokoládová kaše

Tenhle recept připravila Annamária a je to rychlý a skvělý pečený dezert nebo snídaně a taky přepichová příloha ke zmrzlině! 🙂     Ingredience:  1 a 3/4 hrnku ovesných vloček (klidně bezlepkových) 1/2 hrnku nasekaných lískových ořechů 1 velký zralý banán 1 a 3/4 hrnku lískooříškového Nemléka 1 a 1/2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje  1 lžička prášku do pečiva 1 lžička vanilkového extraktu 1 lžička skořice … Číst dále

Pohankové ovocné knedlíky

Máme tady další variantu na ovocné knedlíky – tentokrát čistě bezlepkové z blahodárné pohanky, která z téhle klasiky dělá super zdravý pokrm. Pohanka je prospěšná obzvlášť v létě  – podle čínské medicíny má totiž chladivé účinky na náš organismus. těsto: 120 g pohanky lámanky 500 ml makového Nemléka 200 g pohankové mouky 60 g kukuřičného škrobu špetka soli kůra z bio citronu … Číst dále

Kynutý ovocný koláč

Ovocný koláč je nejlepší věc, kterou můžete udělat, jakmile se k vám dostane jákékoliv letní ovovce  – jahody, rybíz, borůvky, meruňky – s drobenkou jako od babičky. My jsme použili jahody a rebarboru a těsto jsme malinko upravili –  je z žitné mouky s nastrouhaným jablkem. Omáčka jsou rozmixované jahody s cukrem – čím víc ovoce se do a na koláč vejde, tím líp :))       na těsto: … Číst dále

Jahodový crumble

Crumble vznikl jako koláč z nedostatku, kdy v Anglii za 2. světové války byly ingredience na těsto na příděl. Jenže dnes, kdy je všeho přebytek máme spíš opačný problém – mouky moc. Takže crumble je skvělé řešení pro nás, kteří chceme mít stejný požitek ale míň se zaplácnout nutričně chudší potravinou. Ale hlavně – není na koláči náhodou ovoce a drobenka to úplně nejlepší? My jsme … Číst dále

Mražené borůvkové čtverečky

Tenhle osvěžující dezert má na svědomí Annamária a určitě ho oceníte v horkých letních dnech, protože je ledově vychlazený! Ingredience se dají obměnit, pokud máte zrovna sezónní ovoce, které potřebuje rychle zpracovat.   Ingredience: 1/2 hrnku mandlí  1/2 hrnku ovesných vloček (bezlepkových) 1/2 hrnku rozinek 5-6 datlí 2 lžíce arašídového másla  2 hrnky mražených borůvek nebo jiného čerstvého ovoce 1/2 hrnku kešu … Číst dále

Velikonoční beránek

Z celozrnné mouky a s Nejogurtem místo tvarohu. Tohohle beránka vám nebude líto obětovat 🙂     ingredience suché: 340 g hladké celozrnné špaldové mouky (nebo jakou máte 🙂 ) 2 lžíce vanilkového pudingu nebo kukuřičného škrobu 1 pytlíček prášku do pečiva 2 lžičky sody 3 velké lžíce tmavého kakaa špetka soli mokré ingredinece: 1 velký bílý Nejogurt 250 ml vanilkového … Číst dále

Banana bread

Banánový chlebíček skvěle chutná a dá se udělat jak plný cukru, čokolády a ořechů tak v lehčí a klidně i bezlepkové formě – tu jsme zvolili my, i když milujeme obě. Vždycky si na něj totiž můžete namazat extra vrstvu ořechového másla nebo čokoládové pomazánky :))   suché ingredience: 3 hrnky pohankové mouky 1 hrnek ovesné mouky (nebo na jemno rozmixované ovesné vločky, můžou být … Číst dále

Makové muffiny s citronem

Mák a citrony jsou super kombinace. Tyhle muffiny jsou z celozrnné mouky, plné křupavého máku a voňavé po citrusech. 🍋💛 Na asi 12 muffinů: 3 hrnky celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky 2 hrnky ovesné mouky nebo rozmixovaných ovesných vloček 2 lžíce lněné mouky nebo předem namočeného lněného semínka špetka soli jedna lžička kypřícího prášku a dvě lžičky sody 0,5 hrnku máku 3 … Číst dále

Ovesné lívance s banánem

Lívance můžou být v podstatě osmažená ovesná kaše! A kdo nemiluje smažené a ještě k tomu plné vlákniny? 🥞🌱💕 My jsme si oblíbili tyhle ovesné s kakaovým Nejogurtem a opečeným banánem 😌 Jsou super i k obědu a hotové jedna dvě! (kromě mytí mixéru 😅)⁠ Jak na ně:⁠⠀ 2 hrnky ovesných vloček⁠ (můžou být bezlepkové) 1 hrnek rýžové mouky⁠⠀ půl hrnku lněné mouky (nebo … Číst dále

Kynuté buchty

Kynuté buchty patří mezi tradiční recepty české kuchyně. Pekli je naše babičky, jejich babičky, babičky babiček babiček… A abychom i my mohli jednoho dne být progesivními babičkami a dědečky, připravili jsme pro vás veganskou verzi téhle oblíbené pochoutky. Zatím můžete trénovat. 🙂 Ingredience: 500 g hladké špaldové mouky 300 ml polotučného Nemléka 20 g čerstvého droždí 1 jablko 60 g rostlinného … Číst dále

„Vajíčková“ pomazánka

Přemýšlíte, čím pohostit přátele, kteří k vám přijdou na návštěvu? Pomazánky jsou většinou naši favorité, každý je má totiž rád. Vajíčková je asi nejoblíbenější klasika a dá se připravit na mnoho způsobů. My jsme pro vás sepsali recept na veganskou verzi a jsme si jistí, že u příští návštěvy rozhodně zabodujete.   Ingredience: 1 balení tofu natural (cca 180 g) 1 lžička černé soli cca 1 až 2 … Číst dále

Pohankové lívance s proteinem

Kdo by neměl rád čerstvé a nadýchané lívance? Sladká snídaně, která snad nikdy neomrzí a uděláte s ní velkou parádu před rodinou či známými. My jsme připravili vegan verzi lívanců z pohankové mouky a s proteinem, takže po téhle sladké snídani nebudou potřeba ani žádné výčitky.     Na lívance pro 2 osoby budete potřebovat: 0,5 hrnku hladké pohankové mouky 0,5 hrnku Nemléka (plnotučné, polotučné, … Číst dále

Smoothie z lesního ovoce

Hromada čerstvého ovoce a trochu Nemléka, to je naše ideální snídaně. Je rychle hotová, výborně zasytí a dodá spoustu energie. Klidně si smoothie schovejte i na později, můžete využít lahve od Nemléka.     Ingredience na 1 porci: hrst mraženého lesního ovoce ½ zralého banánu 250 ml oblíbeného Nemléka 1 polévkové lžíce Nejogurtu špetka soli možné přidat lžíci oblíbeného proteinu   Postup Všechny … Číst dále

Granola

Co je podle vás ta nejlepší snídaně? Podle nás je to taková snídaně, která je zdravá, jednoduchá na přípravu a správně nastartuje den. Všechny tyto podmínky skvělé snídaně splňuje naše granola, kterou si ráno přidáváme do bílého Nejogurtu. Ingredience ovesné vločky jáhelné pukance směs oříšků semínka – chia, lněné nebo jiná, které máte rádi kokosový olej skořice sůl kokosové chipsy rozinky hořká čokoláda … Číst dále

Krtkův dort

Krtkův dort je sladká klasika, která chutná snad skoro všem a v posledních měsících zažívá velký návrat. Vyzkoušejte náš recept na jeho veganskou verzi a upečte ho někomu třeba k narozeninám.   Ingredience:   1,5 hrnku hladké nebo polohrubé mouky 1,5 až 2 hrnky sladidla (například datlový sirup) 1 hrnek Nemléka (nejlepší je kakaové nebo lískový oříšek, můžete však použít i mandlové … Číst dále

Vanilkové lívance

Lívance jsou vždycky skvělá snídaňová volba a tyhle vanilkové od naší milované Jarmily Sweet si jistě oblíbíte.     Na 4 porce lívanců budeme potřebovat: 220 g hladké špaldové mouky 1 lžičku kypřicího prášku (bez fosfátů) špetku soli 1 lžíci sirupu (datlového, rýžového..) 2 lžíce kokosového oleje (+ na vymazání lívanečníku) 450 ml plnotučného Nemléka 1 vanilkový lusk Nejogurt, ovoce/marmeládu/kokos/semínka/oříšky na ozdobu (libovolné) … Číst dále

Bábovka z červené řepy

Co se vám vybaví, když se řekne bábovka? My vzpomínáme na tu mramorovou od babičky, kterou nás v dětství vždycky na návštěvě pohostila. Dnes jsme ale připravili lehčí a zdravější verzi bábovky s červenou řepou, která se rozplývá na jazyku a jen se po ní zapráší. Ingredience: 2 až 3 kusy řepy 1 hrnek hladké mouky (špaldové nebo žitné) 1/2 hrnku řepkového nebo kokosového oleje 1/2 hrnku sladidla 1 … Číst dále

Velikonoční mazanec

Tenhle velikonoční bochánek je ze sladkého kynutého těsta, podobně jako vánočka a stejně tak tradiční o českých svátcích. Zkuste naší rostlinnou variantu – určitě nepoznáte rozdíl. 😇 Ke sváteční snídani je nejlepší namazaný Nemáslem a domácí marmeládou. Ingredience:   600 g špaldové hladké mouky půl kostky droždí 100 až 200 g sladidla – podle vlastní chuti 300 ml polotučného Nemléka 8 polévkových lžic kokosového oleje … Číst dále

Smoothie bowl s lesním ovocem

Je tady snad ještě někdo, kdo by neznal tu barevnou misku plnou dobrot z fotek na Instagramu? Je to opravdu jednoduchá a rychlá snídaně, ze které nemusíte mít rozhodně žádné výčitky. Navíc se dá výborně přizpůsobit podle toho, co máte zrovna doma a co máte rádi. My vám přinášíme naší oblíbenou verzi smoothie bowl, ale vy se rozhodně nebojte experimentovat.         … Číst dále

Cuketový koláč

Víte, kolik měřila nejdelší vypěstovaná cuketa? Dva a půl metru! Podařilo se ji vypěstovat v Itálii. Pokud máte zahrádku a pěstujete si také cukety, schovejte si tento recept až na léto a vaší cuketovou sklizeň (vaše cukety však nemusí být tak velké, jako ty italské). Pokud však přístup k záhonkům nemáte, zkuste tento cuketový koláč klidně už teď v zimě. Je jednoduchý, rychlý a věřte nám, že bude … Číst dále

Vánočka

Patří k Vánocům stejně neodmyslitelně jako vánoční cukroví – vláčná vánočka plná rozinek a posypaná mandlemi. Nejlepší je ráno k snídani namazaná Nemáslem a domácí jahodovou marmeládou.   Budeme potřebovat: 495 g polohrubé špaldové mouky 3 lžíce tučné sójové mouky 100 g Nemásla 125 ml vanilkového nebo jiného Nemléka 30 g čerstvého droždí (cca 3/4 kostičky) citrónová kůra z jednoho BIO … Číst dále

Skořicoví šneci

Skořicoví šneci jsou určitě dobrým důvodem, proč jet na výlet do Skandinávie. A není se čemu divit, ta skořicová vůně je totiž cítit snad na stovky kilometrů daleko! Podle nás úplně nejlépe chutnají ráno k snídani s horkým kakaem. Na cca 10 – 12 skořicových šneků budete potřebovat: 350g hladká mouka (může být špaldová, pohanková atd.) 60g cukru (nejlépe třtinový nebo kokosový) půl kostky … Číst dále

Makovec

Věděli jste, že z makového Nemléka můžete i péct? Zkusit můžete například náš makovec, ze kterého se po přidání makového Nemléka stane makovec na druhou! Na makovecbudeme potřebovat: 2 hrnky špaldové mouky 250 ml makového Nemléka 1 hrnek máku ¾ balíčku prášku do pečiva 5 polévkových lžic kokosového oleje špetka soli půl hrnku sirupu (pokud preferujete sladší chuť, můžete přidat více) 2 – 3 … Číst dále

Banánovo-skořicové lívance s fíky

Jak lépe začít den, než čerstvými lívanečky? Vyzkoušet můžete třeba tyhle banánovo-skořicové s fíky a Nejogurtem. Na lívance budete potřebovat (8 lívanců): 0,5 hrnku špaldové mouky 0,5 hrnku Nemléka (plnotučné, polotučné, ale použít můžete klidně i ochucené, třeba vanilkové) 1 lžička prášku do pečiva 1 lžička chia semínek 1 rozmačkaný banán skořice (necelá polévková lžíce) špetka soli K hotovým lívancům použijte: … Číst dále

Chia kaše

Chia semínka jsou v oblibě už nějaký ten pátek. Věděli jste ale, že to jsou plody šalvěje španělské? Jsou neuvěřitelně bohaté na živiny a spadají proto do kategorie „super potravin“. Využít je můžete na sladko i na slano, přidat je můžete prakticky do každého jídla. S námi můžete vyzkoušet například tuto jednoduchou Nemléčnou kaši.     Na chia kašibudete potřebovat: 200 ml makového Nemléka, můžete však použít … Číst dále