Polentová pizza
Věděli jste, že pizzu si lidé pečou už od 18. století? Od té doby samozřejmě vzniklo plno druhů pizzy a způsobů, jak ji připravit. My jsme tentokrát zkusili polentové těsto a vyšlo na jedničku. Doplnili jsme ji lilkem, žampiony, rajčaty a spoustou dobrého koření. A máme ještě jednu dobrou zprávu! Sice se nám to moc často nestává, ale pokud byste náhodou tuto pizzu nezvládli sníst celou, tak byste měli vědět, že výborně chutná i za studena.
Ingredience na 1 pizzu:
- 150 ml vody
- 150 ml mandlového polotučného Nemléka
- 10 lžic polenty
- sůl
- olej na orestování zeleniny
- půlka lilku
- hrst sušených rajčat
- 1 až 2 čerstvá rajčata
- hrst žampionů
- koření na pizzu/provensálské bylinky/bazalka
- čerstvé bylinky – bazalka, oregano, tymián – podle chuti.
Postup:
Vodu společně s Nemlékem přivedeme k varu, poté přidáme polentu. Za stálého míchání vaříme, dokud polenta nezhoustne. Poté odstavíme z plotny a necháme mírně vychladnout. Dochutíme solí a provensálskými bylinkami.
Očistíme žampiony, nakrájíme je na větší kousky a na pánvi rozehřejeme trochu oleje. Žampiony krátce orestujemena pánvi. Lilek si omyjeme a nakrájíme ho na kolečka. Nakrájené plátky lilku položíme na prkýnko, posolíme a necháme ležet cca 10 minut, aby pustily vodu.
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem. Polentu si vyklopíme na plech a uhladíme ji do libovolného tvaru, těsto by mělo mít tloušťku cca 1 cm. Poté dáme plech s těstem do vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut na 200 stupňů.
Zatímco se nám peče těsto na pizzu, orestujeme si lilek z obou stran na pánvi s trochou oleje. Orestovaný lilek i žampiony chutnají na pizze mnohem lépe, než kdybychom je tam dali syrové.
Těsto na pizzu vyndáme z trouby a rozprostřeme na něj lilek, žampiony, nakrájená sušená a čerstvá rajčata. Pizzu posypeme sušenou bazalkou nebo kořením na pizzu a pečeme ji v troubě na 10 až 15 minut na 200 stupňů. Po upečení můžeme pizzu posypat čerstvými bylinkami a můžeme podávat.