Štítek receptu: slané

„Vajíčková“ pomazánka

Přemýšlíte, čím pohostit přátele, kteří k vám přijdou na návštěvu? Pomazánky jsou většinou naši favorité, každý je má totiž rád. Vajíčková je asi nejoblíbenější klasika a dá se připravit na mnoho způsobů. My jsme pro vás sepsali recept na veganskou verzi a jsme si jistí, že u příští návštěvy rozhodně zabodujete.   Ingredience: 1 balení tofu natural (cca 180 g) 1 lžička černé soli cca 1 až 2 … Číst dále

Boršč

Tmavě růžová až červená polévka plná zeleniny? Víte, o čem je řeč? No přece o zázračném boršči, který je původem z Ukrajiny, ale hojně se vaří i v Polsku a Rusku. Je vydatný, plný vitamínů a hlavně umí zahřát při chladných podzimních večerech. Sepsali jsme pro vás náš oblíbený recept na podzimní boršč, samozřejmě ve veganské verzi a s Nejogurtem.    Ingredience na 6 porcí: červená cibule olej 500 g čerstvých rajčat (nebo … Číst dále

Kroupové rizoto s hříbky

Pokud patříte k milovníkům hříbků, tak vám asi uděláme radost. České lesy jsou pořád plné výborných hub, tak jsme pro vás připravili recept na podzimní houbové rizoto. Můžeme ho podávat posypané klíčky, pokapané olivovým olejem nebo si k němu připravit osmažený tempeh či tofu.   Ingredience na 3 až 4 porce: 150 g krup Hrst sušených hub (cca 30 g) 1 velká … Číst dále

Kulajda

Česká kulajda je výborná sezónní polévka a my máme radost, protože pomalu nastává její čas. K dobré kulajdě patří české houby, čerstvý kopr a pár raných brambor. Navíc je tak vydatná, že skvěle poslouží jako oběd či večeře. Zkuste naši veganskou verzi kulajdy s plnotučným Nemlékem a dejte nám vědět, jak se vám povedla! 🙂   Ingredience (na 4-6 porcí): 50 g sušených hub (např. … Číst dále

Polentová pizza

Věděli jste, že pizzu si lidé pečou už od 18. století? Od té doby samozřejmě vzniklo plno druhů pizzy a způsobů, jak ji připravit. My jsme tentokrát zkusili polentové těsto a vyšlo na jedničku. Doplnili jsme ji lilkem, žampiony, rajčaty a spoustou dobrého koření. A máme ještě jednu dobrou zprávu! Sice se nám to moc často nestává, ale pokud byste náhodou tuto pizzu nezvládli sníst … Číst dále

Testoviny s cuketovou omáčkou

Věděli jste, že nejdelší cuketa na světě byla vypěstována v Kanadě a měřila dva a půl metru? Cuketa (neboli cukína) je však původně evropská zelenina, která vznikla šlechtěním v Itálii. A protože je Itálie domovem také kvalitní pasty, připravili jsme pro vás recept na lehkou cuketovou omáčku k těstovinám. Ingredience na 2 porce: Nemáslo 1 stroužek česneku provensálské bylinky lahůdkové droždí citrónová šťáva 1 velká (nebo 2 malé) … Číst dále

Lečo

Lečo je typické hlavně pro maďarskou kuchyni, ale i v Česku si našlo své místo. Pro jeho přípravu je potřeba hlavně cibule, papriky a rajčata. Většinou se podává s vajíčkem, které jsme však nahradili veganským „tofu vajíčkem“. Pokud vám přebývá zelenina ze zahrádky nebo si chcete jen zavzpomínat na dětství, zkuste naši veganskou verzi.   Ingredience na  2 porce: 1 velká červená cibule olej provensálské bylinky a bazalka čerstvá … Číst dále

Studená okurková polévka

Jste tým studená polévka? Pokud ano, tak určitě zkuste tuhle naší okurkovou. Ingredience jsou podobné řeckým tzatziki a navíc ji máte hotovou za chvilku. 🙂 Ingredience na 4 porce: 3 okurky 400 g bílého Nejogurtu 200 ml plnotučného Nemléka 1 velký svazek kopru – najemno nasekaný Sůl a pepř 5 polévkových lžic olivového oleje 3 až 4 stroužky česneku pár nasekaných lístků … Číst dále

Raw špagety

V horkých letních dnech je syrová zelenina to nejlepší, co můžeme přes den sníst. Je plná vitamínů, minerálů, a hlavně nás osvěží. Pokud už vás nebaví každý den jíst saláty, zkuste tyto raw zeleninové špagety. Jsou rychlé, jednoduché a hlavně výborné! Fantazii se zde meze nekladou, připravte je zkrátka z toho, na co máte zrovna chuť. 😊 Ingredience na 1 porci: 1 okurka 1 větší mrkev … Číst dále

Zaalouk (marocký salát)

Maroko se v poslední době stalo oblíbenou destinací, kam člověk může vyrazit na dovolenou. Je zde bezpochyby spousta míst, které stojí za návštěvu, my jsme si však nejvíce zamilovali jejich kuchyni. Zkuste si připravit tento výborný salát, jehož základem je pečený lilek a rajčata. Můžete ho připravit jako předkrm nebo klidně jako přílohu a nejlepší je podávaný za studena.   Ingredience pro 4 osoby: 3 lilky 500 g … Číst dále

Pečená zelenina a tři druhy dipů

Lehké a rychlé jídlo, které jen tak neomrzí a můžete ho udělat na sto způsobů. Pečená zelenina sama o sobě je výborná, ale my hlavně milujeme přípravu různých omáček, které zeleninu skvěle na talíři doplní. Kupte zeleninu, kterou máte rádi. My milujeme například pečené batáty, cibuli, brambory, červenou řepu, celer, mrkev, ředkvičky, česnek, cuketu, papriku. Opláchněte zeleninu, nakrájejte na větší kusy a vložte … Číst dále

Baba Ganoush

Už jste ochutnali tento orientální pokrm se zvláštním názvem pocházející z Blízkého východu? Milují ho všichni od Izraele, po Jordánsko, Libanon až do Sýrie. Baba Ganoush je v podstatě pomazánka z pečených lilků, ale často se používá také jako předkrm. Výborný je s čerstvě upečenou pitou, zalitý olivovým olejem a posypaný koriandrem.     Ingredience: 2 až 3 větší lilky 3 až 4 polévkové lžíce tahini pasty 2 až 3 … Číst dále

Hráškový quiche

Byli jste někdy ve Francii? Pokud ano, tak jste určitě ochutnali francouzský quiche – tradiční slaný koláč, který se dá připravit snad na tisíc způsobů. Podává se často jako předkrm, ale klidně ho můžeme sníst v práci k obědu. Quiche si nemusíme ani ohřívat, je výborný i za studena. Pokud jste ve Francii ještě nebyli, tak zkuste alespoň ten náš veganský s hráškem a dejte nám vědět, jak vám … Číst dále

Zelňačka

Jaro už je oficiálně tady, to však neznamená, že bychom občas nepotřebovali zahřát hustou polévkou. Zelňačka je na tohle ideální! Je hotová za půl hodiny a když ji necháme den uležet, tak chutná ještě lépe. Problém je v tom, že my ji skoro vždycky sníme ještě dříve.  ☺                                 … Číst dále

Guláš

Mysleli jste si, že guláš nelze připravit bez masa tak, aby chutnal líp než ten pravý chalupářský? My tak trochu ano, ale naše pochybnosti se rozplynuly, když jsme ochutnali tuto veganskou verzi guláše. Pomalu nám zase začíná sezóna, kdy jezdíme na chalupu, tak ho zkuste o víkendu uvařit a snězte si ho venku na jarním sluníčku.                 … Číst dále

Vegan Mac and cheese

Až přijde den, kdy budete mít chuť na něco pořádně krémového, zkuste mac and cheese podle našeho receptu. Tato americká klasika ve veganské verzi se zeleninou vás určitě nezklame.                                                             … Číst dále

Burger z hlívy

Věděli jste, že hlíva ústřičná dokáže pomáhat při snižování hladiny cholesterolu v krvi? Také se říká, že snižuje odolnost proti infekcím a dokonce může pomoct v boji proti ekzémům. Je to takový malý zázrak z lesa, který jsme si v poslední době při vaření hodně oblíbili, a proto jsme připravili recept na veganský burger právě s hlívou ústřičnou. No a co by to bylo za burger bez hranolek? Jejich zdravou verzi z pečených batátů … Číst dále

Tacos

Tacos je ideální jídlo, když doma čekáte návštěvu. Do misek připravíte jednotlivé ingredience na naplnění, a když přijdou hosté, každý už si sám připraví tacos, které má rád – něco může úplně vynechat, něco si naopak dá dvojnásobně. A právě proto milujeme tacos. Každý si tam najde to své, navíc se dá plnit opravdu téměř vším, co máte zrovna v lednici nebo na co máte právě dneska chuť. … Číst dále

Polévka z pečené zeleniny

Zima je ideální čas na polévky, obzvlášť na ty husté zeleninové. Nejenže zahřejí promrzlé tělo, ale také dokážou takříkajíc postavit člověka na nohy, když ho přepadne chřipka. Dají se vařit na tisíc způsobů. Experimentovat můžete například tím, že pokaždé zvolíte jiné druhy zeleniny nebo k dochucení použijete netradiční koření. Tak vytáhněte ze skříně hrnce a uvařte si velkou várku polévky na příští týden!           … Číst dále

Shepard’s pie

Shepard’s pie (neboli pastýřský koláč) je oblíbený anglický recept. My jsme pro vás připravili jeho veganskou verzi, která jistě potěší každého milovníka slaných koláčů. Na 4 porce budete potřebovat: 1 hrnek černé čočky Belugy ½ hrnku sójového granulátu 2 stonky řapíkatého celeru 1 hrnek hrášku 2 až 3 mrkve červená cibule 1 plechovka drcených rajčat nebo stejné množství čerstvých … Číst dále

Špenátové lasagne z máslové dýně

Říká se, že lasagne jsou náročnější jídlo na přípravu a troufnou si na něj pouze ti zkušenější. My si však myslíme, že tyto veganské bezlepkové lasagne zvládne snad úplně každý a doufáme, že vám tento recept pomůže, abyste si je zkusili připravit doma i vy. Protože za to opravdu stojí! Budete potřebovat:   půlku máslové dýně 500g čerstvého špenátu nebo jedno balení mraženého 250 ml polotučného … Číst dále

Hrášková polévka

Hrášek je zdraví prospěšný, zvláště pro aktivní sportovce či těhotné ženy. Věděli jste, že půl hrníčku hrášku dokonce obsahuje 20% doporučené dávky vitaminu C? Tak si utíkejte koupit hrášek (v tuhle roční dobu asi bohužel jen ten mražený) a hurá do vaření! 🙂 Na 4 menší porce: Cibule Nemáslo 300 g mraženého hrášku Zeleninový vývar Česnek Citronová šťáva Sůl a pepř Plnotučné Nemléko na zjemnění … Číst dále

Řepová polévka

Říká se, že červená řepa má blahodárné účinky na lidské zdraví. Zejména pro někoho, kdo má problémy s krví. A také se říká, že zlepšuje náladu. Tak si udělejte svoji řepovou a mějte hezčí den! Polévku můžete udělat z vařené nebo pečené řepy. My ji doporučujeme upéct, má pak lepší chuť.   Na 4 menší porce: 5-6 kusů řepy 1 velká cibule Nemáslo/olej na zesklovatění cibulky plnotučné … Číst dále

Štědrovečerní večeře

Bramborový salát Ingredience: 5 brambor 1 cibule 2 mrkve 1 petržel kousek celeru sůl pepř ocet kyselé okurky 1-2 lžíce Nejogurtu Sojanéza   Postup: Brambory uvaříme ve slupce (20 minut), mrkev, celer a petržel oloupeme a uvaříme (15 minut) v osolené vodě s trochou octa. Nakrájíme cibuli na malé kostičky a dáme do mísy na salát. Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a smícháme s cibulí. Poté na kostičky … Číst dále

Lasagne

Lasagne jsou jedním z nejoblíbenějších italských jídel. My vám představujeme jejich odlehčenou veganskou verzi, která je naprosto báječná. Věřte nám, bešamel jde dobře udělat i z rostlinných surovin. Lasagne se skládají ze tří kroků – omáčky, bešamelu a samotného vrstvení těchto surovin do pekáčku. Na omáčku budeme potřebovat: 1 velkou červenou cibuli 1 cuketu 1 lilek 1,5 plechovky drcených rajčat (lze použít i čerstvá) 4 – 5 … Číst dále

Koprovka

Koprovka je často postrachem všech dětí. My už jsme z toho naštěstí vyrostli a máme ji moc rádi. Pokud jste s námi na stejné vlně, tak si můžete uvařit třeba její vegan verzi, kterou jsme pro vás připravili. Na koprovku budeme potřebovat (porce pro 2 osoby): 2 – 3 svazky čerstvého kopru 200 – 250 ml plnotučného Nemléka (místo smetany) mandlové Nemléko na podlití 1 – 2 polévkové … Číst dále

Dýňová polévka Hokaido

Nejoblíbenější podzimní polévka je jednoznačně dýňová. Už jste ji zkoušeli například s naším bílým Nejogurtem?     Na dýňovku budeme potřebovat (porce pro 3 – 4 osoby): 1 střední dýni Hokaido 1 plechovku kokosového mléka zeleninový vývar bílý Nejogurt chilli zázvor citronovou šťávu sůl pepř koriandr   Dýni si omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na větší kusy (loupání není nutné). Ty položíme na plech, … Číst dále