Polévka z pečené zeleniny

Zima je ideální čas na polévky, obzvlášť na ty husté zeleninové. Nejenže zahřejí promrzlé tělo, ale také dokážou takříkajíc postavit člověka na nohy, když ho přepadne chřipka. Dají se vařit na tisíc způsobů. Experimentovat můžete například tím, že pokaždé zvolíte jiné druhy zeleniny nebo k dochucení použijete netradiční koření. Tak vytáhněte ze skříně hrnce a uvařte si velkou várku polévky na příští týden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience:

  • cibule
  • Nemáslo
  • 3 až 4 papriky kapie
  • 2 rajčata
  • půl vaničky žampionů
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 3 stroužky česneku
  • jarní cibulka
  • zeleninový vývar
  • Nejogurt
  • plnotučné Nemléko
  • sůl, pepř, citrónová šťáva, provensálské bylinky

 

Postup:

Zeleninu a žampiony omyjeme, nakrájíme na větší kusy, přidáme Nemáslo a dáme péct do trouby na 30 až 40 minut na 200 stupňů, dokud všechna zelenina a houby nezměknou. Důležité je dávat česnek péct ve slupce, po upečení jej do polévky stačí už jen vymáčknout. Předtím však doporučujeme zkontrolovat, zda při pečení nezhořkl.

 

Poté upečenou směs rozmixujeme, přidáme zeleninový vývar, plnotučné Nemléko a znovu rozmixujeme do hladka. Dochutíme provensálskými bylinkami, solí, pepřem, citrónovou šťávou, lehce povaříme a můžeme podávat.

 

Tip Nemléka: Doporučujeme podávat s Nejogurtem a nasekanou jarní cibulkou.