Lasagne

Lasagne jsou jedním z nejoblíbenějších italských jídel. My vám představujeme jejich odlehčenou veganskou verzi, která je naprosto báječná. Věřte nám, bešamel jde dobře udělat i z rostlinných surovin.

Lasagne se skládají ze tří kroků – omáčky, bešamelu a samotného vrstvení těchto surovin do pekáčku.

Na omáčku budeme potřebovat:

  • 1 velkou červenou cibuli
  • 1 cuketu
  • 1 lilek
  • 1,5 plechovky drcených rajčat (lze použít i čerstvá)
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • olivový olej
  • oregano
  • bazalku
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • citronovou šťávu z 1 citronu

Na bešamel budeme potřebovat:

  • 3 lžíce Nemásla
  • 250 ml mandlového Nemléka
  • ½ hrnku hladké mouky (můžete použít i špaldovou nebo rýžovou)
  • dvě lžíce lahůdkového droždí
  • muškátový ořech nebo květ
  • sůl a pepř

Na samotné lasagne budeme potřebovat:

  • těstoviny (dlouhé pláty)
  • veganský sýr na posypání
  • čerstvou bazalku a oregáno na posypání

Začneme omáčkou. Nejprve si oloupeme a nakrájíme všechnu zeleninu. Pokud používáte čerstvá rajčata, je dobré je nejprve spařit, slupka půjde lépe dolů. Na pánev nalijeme olivový olej, na kterém necháme zpěnit cibulku. K ní přidáme cuketu s lilkem, posypeme kořením a necháme společně opékat.

Poté přidáme rajčata. Pokud používáte ta z plechovky, dolijte do směsi vodu. V případě, že používáte čerstvá, není nutné dolívat, většinou totiž pustí hodně vody. Celou omáčku necháme 15 – 20 minut probublávat, občas ji zamícháme.

Na konci do ní prolisujeme česnek, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a přidáme koření.

Dále si připravíme bešamel. Nejprve na nepřilnavé pánvi nebo v hrnečku rozehřejeme máslo. Přisypeme mouku a dobře promícháme. Vznikne směs podobná drobence. Mouku necháme chvilku opražit a postupně přiléváme předem zahřáté Nemléko a rozmícháváme metličkou. Je důležité, abyste tam nenalili všechno najednou, vznikly by hrudky, které pak nejdou rozmíchat. Bešamel za stálého míchání necháváme 5 – 10 minut vařit, dokud nám nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem, droždím a muškátovým oříškem.

Tip Nemléka: Bešamel je dobré dělat úplně nakonec. Rychle totiž tuhne, když se nemíchá.

Všechny jednotlivé mezifáze máme hotové, takže můžeme přikročit k vrstvení surovin. Na dno pekáčku dáme malé množství omáčky a na ni první vrstvu těstovin. Pokud bychom na dno omáčku nedali, těstoviny by nezměkly a nedaly by se jíst. Dále pokračujeme ve vrstvení omáčka – bešamel – těstoviny. Končit budeme vrstvou bešamelu, kterou před konce pečení posypeme ještě sýrem. Lasagně pečeme cca 40 minut na 180 stupňů.