Štítek receptu: comfort food

Jahodový crumble

Crumble vznikl jako koláč z nedostatku, kdy v Anglii za 2. světové války byly ingredience na těsto na příděl. Jenže dnes, kdy je všeho přebytek máme spíš opačný problém – mouky moc. Takže crumble je skvělé řešení pro nás, kteří chceme mít stejný požitek ale míň se zaplácnout nutričně chudší potravinou. Ale hlavně – není na koláči náhodou ovoce a drobenka to úplně nejlepší? My jsme … Číst dále

Kynuté jahodové knedlíky

Nejlepší způsob, jak oslavit začátek léta jeho nejsladšími plody. Jahodová sezóna je krátká, tak si je užijte co nejvíc to jde a knedlíky jsou pro to základ. Tyhle jsou navíc z odlehčené mouky a čistě rostlinné – ideální, pokud plánujete uspořádat soutěž, kdo jich sní víc :))) Suroviny Na těsto: 300 g polohrubé mouky pšeničné 200 g rýžové mouky 20g droždí náhrada 1 … Číst dále

Slaný koláč s chřestem

Jakmile chřest uvidíte, berte rovnou dva, jeho sezóna je kraťoučká a je potřeba si ho užít! Tenhle koláč je skvělá příležitost, jak si chřest náležitě vychutnají i ti, kdo nemají v oblibě přežvykování jeho dřevnatých stonků 🙂 (my anoooo, každá vláknina je dobrá 🙂 ) Koláč je plněný zkaramelizovanou cibulkou a “bešamelem” z tofu a Nejogurtu. Možná na něj budete potřebovat lžičku, ale je tak křehký, že vám to určitě vadit nebude :))   … Číst dále

Jáhlová nádivka

Že velikonoční nádivka bez lepku, rohlíků a strouhanky není nádivka? Zkuste tuhle a uvidíte, že vám bude chutnat ještě víc! Ideální je, když si na ní půjdete natrhat mladé kopřivy, případně i medvědí česnek někam k lesu. Pokud ale takovou možnost nemáte, vůbec nevadí – s mraženým listovým špenátem chutná taky skvěle! Navrch jsme přidali osmažené tofu, které se ještě v troubě krásně do křupava opeče. … Číst dále

Banana bread

Banánový chlebíček skvěle chutná a dá se udělat jak plný cukru, čokolády a ořechů tak v lehčí a klidně i bezlepkové formě – tu jsme zvolili my, i když milujeme obě. Vždycky si na něj totiž můžete namazat extra vrstvu ořechového másla nebo čokoládové pomazánky :))   suché ingredience: 3 hrnky pohankové mouky 1 hrnek ovesné mouky (nebo na jemno rozmixované ovesné vločky, můžou být … Číst dále

Ovesné lívance s banánem

Lívance můžou být v podstatě osmažená ovesná kaše! A kdo nemiluje smažené a ještě k tomu plné vlákniny? 🥞🌱💕 My jsme si oblíbili tyhle ovesné s kakaovým Nejogurtem a opečeným banánem 😌 Jsou super i k obědu a hotové jedna dvě! (kromě mytí mixéru 😅)⁠ Jak na ně:⁠⠀ 2 hrnky ovesných vloček⁠ (můžou být bezlepkové) 1 hrnek rýžové mouky⁠⠀ půl hrnku lněné mouky (nebo … Číst dále

Hlíva na paprice

O hlívě se toho dočtete plno –  má antibakteriální a antivirové účinky, zvyšuje obranyschopnost, působí protizánětlivě, obsahuje plno vitamínů a minerálů. Dokonce se z ní dělají i doplňky stravy. Ale nejlepší je na ní chuť! Má skvělou, pevnou strukturu, není slizská, jako jiné houby a má výraznou umami chuť. My jsme jí připravili na paprice. Pamatujete na tohle jídlo ze školní jídelny? Původně pochází kuře na paprice … Číst dále

Kimchi rice

Oběd plný chutí a hotový za 5 min? Kimchi rice! Zdravé a perfektně komfortní jídlo 🙂     Na jednu porci: 250 g uvařené rýže (kulatozrnné nebo jasmínové) malá sklenička Bacilli kimchi (120 g, poměr rýže a kimchi upravte podle chuti) 2 lžíce sojové omáčky 2 lžičky sezamového oleje (z praženého sezamu) na posypání: sezam jarní cibulka nori řasy chilli paprička Uvařenou … Číst dále

Vanilkové lívance

Lívance jsou vždycky skvělá snídaňová volba a tyhle vanilkové od naší milované Jarmily Sweet si jistě oblíbíte.     Na 4 porce lívanců budeme potřebovat: 220 g hladké špaldové mouky 1 lžičku kypřicího prášku (bez fosfátů) špetku soli 1 lžíci sirupu (datlového, rýžového..) 2 lžíce kokosového oleje (+ na vymazání lívanečníku) 450 ml plnotučného Nemléka 1 vanilkový lusk Nejogurt, ovoce/marmeládu/kokos/semínka/oříšky na ozdobu (libovolné) … Číst dále

Hráškový quiche

Byli jste někdy ve Francii? Pokud ano, tak jste určitě ochutnali francouzský quiche – tradiční slaný koláč, který se dá připravit snad na tisíc způsobů. Podává se často jako předkrm, ale klidně ho můžeme sníst v práci k obědu. Quiche si nemusíme ani ohřívat, je výborný i za studena. Pokud jste ve Francii ještě nebyli, tak zkuste alespoň ten náš veganský s hráškem a dejte nám vědět, jak vám … Číst dále

Guláš

Mysleli jste si, že guláš nelze připravit bez masa tak, aby chutnal líp než ten pravý chalupářský? My tak trochu ano, ale naše pochybnosti se rozplynuly, když jsme ochutnali tuto veganskou verzi guláše. Pomalu nám zase začíná sezóna, kdy jezdíme na chalupu, tak ho zkuste o víkendu uvařit a snězte si ho venku na jarním sluníčku.                 … Číst dále

Vegan Mac and cheese

Až přijde den, kdy budete mít chuť na něco pořádně krémového, zkuste mac and cheese podle našeho receptu. Tato americká klasika ve veganské verzi se zeleninou vás určitě nezklame.                                                             … Číst dále

Burger z hlívy

Věděli jste, že hlíva ústřičná dokáže pomáhat při snižování hladiny cholesterolu v krvi? Také se říká, že snižuje odolnost proti infekcím a dokonce může pomoct v boji proti ekzémům. Je to takový malý zázrak z lesa, který jsme si v poslední době při vaření hodně oblíbili, a proto jsme připravili recept na veganský burger právě s hlívou ústřičnou. No a co by to bylo za burger bez hranolek? Jejich zdravou verzi z pečených batátů … Číst dále

Lasagne

Lasagne jsou jedním z nejoblíbenějších italských jídel. My vám představujeme jejich odlehčenou veganskou verzi, která je naprosto báječná. Věřte nám, bešamel jde dobře udělat i z rostlinných surovin. Lasagne se skládají ze tří kroků – omáčky, bešamelu a samotného vrstvení těchto surovin do pekáčku. Na omáčku budeme potřebovat: 1 velkou červenou cibuli 1 cuketu 1 lilek 1,5 plechovky drcených rajčat (lze použít i čerstvá) 4 – 5 … Číst dále