Kynuté jahodové knedlíky

Nejlepší způsob, jak oslavit začátek léta jeho nejsladšími plody. Jahodová sezóna je krátká, tak si je užijte co nejvíc to jde a knedlíky jsou pro to základ. Tyhle jsou navíc z odlehčené mouky a čistě rostlinné – ideální, pokud plánujete uspořádat soutěž, kdo jich sní víc :)))
Suroviny
Na těsto:
  • 300 g polohrubé mouky pšeničné
  • 200 g rýžové mouky
  • 20g droždí
  • náhrada 1 vejce – 1 lžíce vanilkové Hrašky rozmíchané ve 3 lžících vody  nebo 1 lžíce lněné mouky rozmíchané ve 2 lžících vody 
  • 1 lžíce oblíbeného sirupu –  agávove, rýžový nebo datlový
  • 300 ml mandlového nebo ovesného Nemléka 
  • Čerstvé jahody / ovoce může být libovolné, které máte zrovna k dispozici. V zimě můžete zkusit třeba pomeranče nebo mandarinky, budete mile překvapeni).

 

Na ozdobu:

  • jahody 
  • mandlový Nejogurt
  • třtinový cukr – podle chuti
  • tofu natural
Postup
1. Do poloviny vlažného Nemléka nadrobte droždí, přidejte 2 lžíce pšeničné mouky, sirup, rozmíchejte a nechte vzejít kvásek (cca 15 min).
2. Obě mouky smíchejte, přidejte špetku soli, zbytek Nemléka a kvásek. Vypracujte hladké tužší těsto, které se nelepí. Můžete si pomoci přidáním mouky.
3. Přikryjte těsto v míse utěrkou a nechte na teplém klidném místě kynout cca 1 – 2 hodiny. Pozor na průvan, ten nemá těsto rádo.
4. Mezitím si omyjte jahody, ručně odstopkujte (nekrájete stopku ať nevyteče zbytečně šťáva)  a dobře osušte.
 
5. Připravte si polevu. Jahody rozmačkejte vidličkou s cukrem a přidejte Nejogurt.
 
6. Tofu rozdrobte nebo nastrouhejte na hrubším struhadle.
7. Z vykynutého těsta odkrajujte na pomoučeném vále stejně velké kousky, uválejte kuličky, z nich vytvořte placku, do které zabalte jahodu. Knedlíky v dlaních hezky uválejte, aby neměly skulinku, z které by vytekla šťáva. Stále mějte při ruce mouku, posypávejte si vál i ruce, ať se knedlíky nelepí. 

5. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a vhoďte do ní knedlíky. Raději po částech, ať mají prostor. Var ztlumte a vařte cca 8 – 10 min. Po vytažení z vody do každého knedlíku píchněte špejlí, aby z něj odešla pára a zůstaly nadýchané.

Na talíři je ozdobte připravenou jahodovou polevou, posypte tofu a pocukrujte nebo polijte sirupem, můžete přidat skořici, mák, sekané mandle…co máte rádi a ozdobit lístečky máty nebo meduňky.