Kulajda

Česká kulajda je výborná sezónní polévka a my máme radost, protože pomalu nastává její čas. K dobré kulajdě patří české houby, čerstvý kopr a pár raných brambor. Navíc je tak vydatná, že skvěle poslouží jako oběd či večeře. Zkuste naši veganskou verzi kulajdy s plnotučným Nemlékem a dejte nám vědět, jak se vám povedla! 🙂

 

Ingredience (na 4-6 porcí):

  • 50 g sušených hub (např. lišky, hříbky)
  • 350 g raných malých brambor
  • 40 g kopru
  • 300 ml plnotučného Nemléka
  • ocet dle chuti
  • kmín
  • 1 červená cibule
  • 2 až 3 bobkové listy
  • 500 ml zeleninový vývar nebo kvalitní BIO sypkou směs (BIO bujón)
  • sůl a pepř

 

Postup:

Nejdříve sušené houby namočíme do vlažné vody cca na 20 minut. Mezitím si očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky brambory. Nakrájíme si jednu střední cibuli a začneme ji smažit na oleji v hrnci. Houby scedíme a necháme je okapat. Vodu, ve které jsme měli houby namočené, necháme stranou, nevyléváme ji. Po chvilce k cibuli přidáme houby a nakrájené brambory.

 

Směs zasypeme troškou kmínu, opékáme asi 5 minut a poté ji podlijeme zeleninovým vývarem. Pokud nemáte zeleninový vývar, můžete použít vodu, ve které jsme měli namočené houby a k tomu bio bujón. V případě, že do polévky použijete zeleninový vývar, není už potřeba přidávat bio bujón a vodu z hub. Do hrnce přidáme 2 až 3 bobkové listy, kopr a vaříme.

 

Jakmile brambory změknou, přidáme do hrnce polotučné Nemléko. Zahuštěnou polévku necháme projít varem, poté odstavíme a přidáme sůl a pepř podle chuti. Pokud máte rádi kyselejší kulajdu, přidejte cca 5 polévkových lžic octu. Polévku ještě můžete zahustit tím, že odeberete její část, rozmixujete ji a poté vrátíte zpět do hrnce.