Testoviny s cuketovou omáčkou
Věděli jste, že nejdelší cuketa na světě byla vypěstována v Kanadě a měřila dva a půl metru? Cuketa (neboli cukína) je však původně evropská zelenina, která vznikla šlechtěním v Itálii. A protože je Itálie domovem také kvalitní pasty, připravili jsme pro vás recept na lehkou cuketovou omáčku k těstovinám.
Ingredience na 2 porce:
- Nemáslo
- 1 stroužek česneku
- provensálské bylinky
- lahůdkové droždí
- citrónová šťáva
- 1 velká (nebo 2 malé) cuketa
- 50 ml plnotučného Nemléka
- hrst sekané zelené petrželky
- hrst mladého špenátu
- pár lískových nebo vlašských oříšků
- sůl, pepř a lahůdkové droždí na dochucení
- cca 350 g kvalitních špaget
- možné přidat 25-30 g strouhaného vegan „parmazánu“
- Nejogurt na zjemnění omáčky
Postup:
Cuketu opláchněte v čisté vodě a nakrájejte ji na malé kousky. Ve velké pánvi rozehřejte Nemáslo. Zlehka osmažte plátky česneku a nakrájenou cuketu, osolte a opepřete. Doporučujeme přidat provensálské bylinky na provonění. Cuketu restujte asi 15 až 20 minut, dokud nebude měkká. Mezitím uvařte těstoviny ve slané vodě podle návodu a ideálně tak, aby zůstaly pevné na skus.
K cuketě přidejte do pánve plnotučné Nemléko, rostlinný sýr (můžete vynechat) a nechte na mírném ohni bublat. Omáčku je možné zahustit také lahůdkovým droždím.Omáčku v pánvi okořeňte a přidejte citrónovou šťávu podle chuti. Pokud chcete omáčku jemnější, přidejte pár lžic bílého Nejogurtu. Po uvaření přidejte těstoviny na pánev k omáčce a vše důkladně promíchejte.
Špenát omyjte, osušte, pokrájejte a lehce orestujte na pánvi. Těstoviny s omáčkou podávejte posypané petrželkou, nasekanými ořechy a opraženým mladým špenátem. Můžete je posypat zbylým vegan sýrem (nebo lahůdkovým droždím).