Pečená zelenina a tři druhy dipů

Lehké a rychlé jídlo, které jen tak neomrzí a můžete ho udělat na sto způsobů. Pečená zelenina sama o sobě je výborná, ale my hlavně milujeme přípravu různých omáček, které zeleninu skvěle na talíři doplní.

Kupte zeleninu, kterou máte rádi. My milujeme například pečené batáty, cibuli, brambory, červenou řepu, celer, mrkev, ředkvičky, česnek, cuketu, papriku. Opláchněte zeleninu, nakrájejte na větší kusy a vložte na plech. Můžete posypat kořením, které máte rádi – my doporučujeme koření na grilovanou zeleninu, uzenou papriku, pepř, sůl a nakonec pokapat kvalitním olivovým olejem. Zeleninu pečte v troubě tak dlouho, dokud nebude měkká.

 

Guacamole dip

Ingredience:

  • asi 180 ml Nejogurtu
  • 1 zralé avokádo
  • 1 menší červená cibule nebo šalotka
  • 1 menší rajče
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

Postup:

Avokádo podélně rozkrojíme a vyndáme z něj pecku. Pomocí lžíce vydlabeme dužinu a vidličkou avokádo rozmačkáme. Rozmačkané avokádo dáme do mísy a smícháme ho s najemno nakrájenou cibulí, citronovou šťávou, rajčetem a Nejogurtem. Dochuťte solí, pepřem a vše důkladně promíchejte.

 

Hořčicovo „medový“ dip

Ingredience:

  • asi 150 ml Nejogurtu
  • dijonská hořčice
  • sirup (agáve, rýžový, datlový apod.)
  • sůl a pepř

Postup:

Do mísy dáme bílý Nejogurt, dále přidáme lžičku sirupu a malou lžičku hořčice. Jestli máte rádi ostřejší jídla, klidně přidejte více hořčice. Dochuťte solí a pepřem, můžete přidat i stroužek česneku.

 

Klasický česnekový smetanový dip

  • 150 ml Nejogurtu
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku
  • oregano

Postup:

Všechny ingredience smícháme dohromady, my přidáváme ještě špetku oregana.