Fenyklový salát

Tenhle recept připravila Lucka z prodobroty.cz a je super protože – kdy jste měli naposledy fenykl? Někomu připomíná neoblíbený pendrek, ale doopravdy je to skvělá zelenina plná chuti a vlákniny a to je to, co každý z nás potřebuje. Dohromady s živými kulturami z Nejogurtu vám pročistí a nastartuje trávení a vy se budete citít o poznání líp – na nás alespoň fungovalo, ale posuďte sami! Ingredience jsou výrazné, sladko-kyselé a proto stačí dochutit pouze Nejogurtem a solí/pepřem a salát vás určitě nebude nudit. Dobrou chuť a nebojte se zkoušet nové věci, ani ty, které jste spoustu let neochutnali, Třeba vás překvapí 🙂
Děkujeme Lucko!

A jak na fenykl?

“Na salát je potřeba koupit fenykl čerstvý, bílý, který na sobě nemá tmavé fleky. Sladší a šťavnatější jsou menší bulvy. Bulva se musí rozříznout a zbavit košťálu. Odříznout je potřeba i zelené řapíky, které jsou dřevnaté. Nať podobnou kopru je dobré schovat na finální zdobení. A ještě připomenu, jaké že jsou léčivé účinky fenyklu. Povzbuzují činnost trávícího traktu, pomáhají uvolňovat hleny, působí močopudně a díky vysokému obsahu vitamínu C, stopových prvků, železa a draslíku pomáhají posilovat imunitu. Tak to se v téhle chřipkové době hodí dvojnásob.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience:

  • 1 – 2 fenykly
  • 1 cuketa
  • 1 menší červená cibule (pokud vám čerstvá nedělá dobře, můžete jí spařit)
  • hrst sušených brusinek – podle chuti
  • hrst nasekaných mandlí – podle chuti, můžeme nahradit dýňovými nebo jinými semínky
  • bezpeckové hroznové víno – podle chuti, můžeme nahradit jablkem
  • 250 g bílého Nejogurtu
  • sůl a pepř

 

Postup:

Fenykl rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a nastrouháme na mandolíně na tenké plátky. Pokud nemáte mandolínu, je potřeba krájet proužky opravdu drobné. Stejně tak nastrouháme nebo nakrájíme cuketu a cibuli. Zeleninu dáme do větší mísy, posolíme, promícháme nejlépe rukama a necháme chvíli stát. Zelenina pustí šťávu a trochu změkne. Do mísy přidáme jogurt, brusinky, kuličky vína pokrájené na půlky a mandlové hranolky. Vše pořádně promícháme. Podle chuti dosolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.Salát servírujeme do misek, můžeme ještě posypat brusinkami a mandlemi a ozdobit zelenou natí z fenyklu. Podáváme s pečivem nebo se výborně hodí k bramborám pečeným na plechu.