Čočková sekaná

Máte rádi sekanou s kaší? Pokud ano, tak pro vás máme dobré zprávy. Sekaná se dá totiž připravit i ve zdravější verzi, a navíc vegansky. K naší sekané se hodí čerstvé pečivo, ale úplně nejvíce nám chutná s kaší. Klasické brambory jsme namíchali s batáty, které kaši trošku osladí.

 

Ingredience na 1 chlebíčkovou formu:

  • 500 g čočky (můžete použít například kombinaci zelené a červené)
  • 8 až 10 žampiónů
  • 1 větší mrkev
  • 2 cibule
  • 1 jablko
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 3 až 4 polévkové lžíce lahůdkového droždí
  • sůl a pepř
  • 4 až 5 stroužků česneku
  • 3 až 4 polévkové lžíce majoránky
  • olej
  • 3 polévkové lžíce hořčice
  • 2 polévkové lžíce uzené papriky
  • 2 polévkové lžíce lněného semínka („vejce“)
  • 2 hrsti čerstvé petrželky

 

Nejdříve si dáme vařit čočku, kterou vaříme do měkka. Očistíme a nakrájíme žampiony, nastrouháme mrkev a jablko. Na oleji opečeme nakrájenou cibuli a přidáme žampiony, mrkev a jablko. Poté si připravíme „vajíčko“ z lněného semínka. Dvě polévkové lžíce namletého semínka smícháme s dvojnásobným množstvím vody, vytvoříme kašičku a necháme chvíli odstát. Poté „vajíčko“ smícháme dohromady s čočkou, přidáme zbytek ingrediencí a rozmixujeme. Nasekané oříšky a nasekanou petrželku přidáme do směsi až po rozmixování.

Směs na sekanou přesuneme do formy na banánový chlebíček vyloženou pečícím papírem. Na konec sekanou posypeme lahůdkovým droždím, aby se nám na povrchu vytvořila tenká krusta.

Pečeme asi 60 minut na 180 stupňů.

 

Batátová kaše

 Ingredience na 2 porce kaše:

  •  1 střední batát
  • 3 až 4 menší brambory
  • 100 ml Nemléka
  • sůl a pepř

 

Batát oloupeme a nakrájíme na kousky, poté upečeme do měkka v troubě, cca 30 minut. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě, cca 15 minut. Oba druhy brambor společně rozmixujeme a přidáme Nemléko. Začneme 100 ml, v případě potřeby přiléváme pro dosažení optimální konzistence. Kaši osolíme a opepříme.