Guláš
Mysleli jste si, že guláš nelze připravit bez masa tak, aby chutnal líp než ten pravý chalupářský? My tak trochu ano, ale naše pochybnosti se rozplynuly, když jsme ochutnali tuto veganskou verzi guláše. Pomalu nám zase začíná sezóna, kdy jezdíme na chalupu, tak ho zkuste o víkendu uvařit a snězte si ho venku na jarním sluníčku.
Ingredience na 2 porce:
- 100 g sójového masa – ideální jsou kostky
- 1 lžička sójové omáčky
- 2 červené cibule
- 1 menší plechovka rajského protlaku (nepoužívejte pasírovaná rajčata)
- 3 stroužky česneku
- zeleninový vývar (nebo veganský bujón)
- smoked Tabasco (není nutné, ale guláši dodá skvělou chuť)
- koření na guláš, chilli, majoránka, nové koření, bobkový list, sůl, pepř
- hořčice
- olej (olivový nebo řepkový)
- Nejogurt na zjemnění
Postup:
Sójové kostky si uvaříme v zeleninovém vývaru podle návodu na obalu. Až budu hotové, vyndáme je z hrnce, důkladně vyždímáme a naložíme do marinády z olivového oleje, koření na guláš, lžičky hořčice, malé pokrájené červené cibule, sójové omáčky a smoked tabasca. Ideální je, nechat sóju marinovat alespoň jeden den. Pokud však nestíháte, pár hodin před vařením postačí.
Lehce zesklovatíme velkou červenou cibuli a přihodíme naloženou sóju. Lehce opečeme a zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byly kostky ponořené. Dále přidáme malou plechovku hustého rajčatového protlaku a okořeníme podle chuti.
Guláš vaříme na mírném plameni 2 až 3 hodiny. Zhruba v polovině vaření prolisujeme do guláše česnek, další přidáme až na konci vaření. Před podáváním ještě znovu guláš dochutíme tabascem, chilli a solí.
Nezapomeňte z guláše vylovit koření a nechteho klidně odležet přes noc, druhý den bývá ještě lepší.
Tip Nemléka: Guláš podáváme posypaný cibulkou, nasekanou petrželkou a přidáváme pár lžic bílého Nejogurtu, protože výborně zjemní chuť omáčky.