Mražené borůvkové čtverečky
Tenhle osvěžující dezert má na svědomí Annamária a určitě ho oceníte v horkých letních dnech, protože je ledově vychlazený! Ingredience se dají obměnit, pokud máte zrovna sezónní ovoce, které potřebuje rychle zpracovat.
Ingredience:
- 1/2 hrnku mandlí
- 1/2 hrnku ovesných vloček (bezlepkových)
- 1/2 hrnku rozinek
- 5-6 datlí
- 2 lžíce arašídového másla
- 2 hrnky mražených borůvek nebo jiného čerstvého ovoce
- 1/2 hrnku kešu ořechů, namočených přes noc
- 3/4 hrnku mandlového jogurtu Nemléko
- 1/4 hrnku + 2 lžíce citronové šťávy
- špetka mleté vanilky
- špetka soli
- ostružiny, mrazem sušené jahody, na ozdobu
Postup:
- Menší formu nebo zapékací misku si vyložíme pečícím papírem.
- Do kuchyňského robotu nebo mixéru s vysokým výkonem přidáme mandle, ovesné vločky, rozinky, datle, arašídové máslo a špetku soli. Míchame dokud se nevytvoří měkké těsto, v případě potřeby přidáme 1-2 polévkové lžíce vody nebo více ovesných vloček. Těsto zatlačíme na dno formy, abychom vytvořili rovnoměrnou vrstvu a vložíme ho do lednice.
- Dále přichází na řadu krém. Do stejného mixéru přidáme borůvky, kešu, mandlový jogurt, citronovou šťávu, vanilku a sůl. Míchame, dokud krém není zcela hladký. Podle chuti můžeme dochutit oblíbeným sirupem a špetkou soli, mražené vždy chutná méně sladce než doopravdy je 🙂
- Rozmixovaný hladký krém vylijeme na těsto. Umístíme do mrazničky alespoň na 4 hodiny, nejlépe přes noc.
- Pokud budeme připraveni servírovat, dezert vyjmeme z mrazáku a necháme alespoň 5-10 minut odležet. Nařežeme na 12-15 kousků.
- Vrch ozdobíme extra ostružinami a mrazem sušenými jahodami. Hotovou dobrotu uchovávejte v mrazničce.