Krtkův dort

Krtkův dort je sladká klasika, která chutná snad skoro všem a v posledních měsících zažívá velký návrat. Vyzkoušejte náš recept na jeho veganskou verzi a upečte ho někomu třeba k narozeninám.

 

Ingredience:

 

  • 1,5 hrnku hladké nebo polohrubé mouky
  • 1,5 až 2 hrnky sladidla (například datlový sirup)
  • 1 hrnek Nemléka (nejlepší je kakaové nebo lískový oříšek, můžete však použít i mandlové neochucené)
  • 0,25 hrnku oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička sody
  • 3 až 5 polévkových lžic kvalitního kakaa
  • sůl
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 0,5 hrnku silné kávy
  • 3 až 4 větší zralé banány (na náplň dortu)

 

Krém:

  • 1 plechovka kokosového mléka (tuhé je lepší)
  • vanilkový cukr
  • 1 tabulka hořké čokolády
  • smetana fix (ztužovač šlehačky)

 

Postup:

Nejdříve předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte všechny ingredience na těsto a pečlivě je promíchejteve velké míse. Konzistence bude trochu řidší. Až se vyhřeje trouba, tak vlijte těsto do kulaté formy a dejte ho péct. Těsto pečte přibližně 25 až 35 minut, průběžně ho zkoušejte vidličkou, dokud není po vytáhnutí čistá a těsto se nelepí. Po upečení nechte dostatečně vychladnout, a pak pomocí lžíce vydlabejte dno těstového korpusu.

Na krém musíte mít dobře vychlazené kokosové mléko, mělo by být tuhé a tekutou část si dejte stranou. Když se vám nedaří mléko vyšlehat a je stále tekuté, tak ho průběžně dávejte do mrazáku.

Do krému zašlehejte i jedno balení smetana fixu a trochu vanilkového cukru. Poté přidejte nasekanou hořkou čokoládu.

Do vydlabaného korpusu dejte podélně rozpůlené banány (měly by být dostatečně zralé a sladké), zalijte krémem a vršek posypte vydlabanou částí korpusu. Dort dobře vychlaďte, ideálně jeden den.