Štítek receptu: koláč

Ovocný koláč s oříškovou drobenkou

Léto pomalu končí, takže švestky ze zahrádky jsou v zrovna v kurzu. Ke švestkám si představte nadýchané těsto, sladké lesní ovoce a jemnou drobenku. Tohle všechno dohromady (a možná ještě trošku více) je náš kynutý koláč, který chutná jako od babičky.   Na 1 klasický plech 400 g hladké špaldové mouky 1 pytlík sušeného droždí špetka soli 1 vanilkový cukr 90 ml kokosového oleje … Číst dále

Třešňová bublanina

Třešňovou bublaninu ke svačině máme spojenou se vzpomínkami na léto s babičkou na chalupě. A protože bublaninu a léto máme moc rádi, trošku jsme upravili recept a upekli jsme pro vás tuhle veganskou bublaninu s pohankou. A musíme přiznat, že se fakt povedla! P.S. nejlépe chutná k odpolední kávě s výhledem na les.                                     … Číst dále

Krtkův dort

Krtkův dort je sladká klasika, která chutná snad skoro všem a v posledních měsících zažívá velký návrat. Vyzkoušejte náš recept na jeho veganskou verzi a upečte ho někomu třeba k narozeninám.   Ingredience:   1,5 hrnku hladké nebo polohrubé mouky 1,5 až 2 hrnky sladidla (například datlový sirup) 1 hrnek Nemléka (nejlepší je kakaové nebo lískový oříšek, můžete však použít i mandlové … Číst dále

Bábovka z červené řepy

Co se vám vybaví, když se řekne bábovka? My vzpomínáme na tu mramorovou od babičky, kterou nás v dětství vždycky na návštěvě pohostila. Dnes jsme ale připravili lehčí a zdravější verzi bábovky s červenou řepou, která se rozplývá na jazyku a jen se po ní zapráší. Ingredience: 2 až 3 kusy řepy 1 hrnek hladké mouky (špaldové nebo žitné) 1/2 hrnku řepkového nebo kokosového oleje 1/2 hrnku sladidla 1 … Číst dále

Velikonoční nádivka

Co by to bylo za Velikonoce bez nádivky? Nádivka rozhodně patří na velikonoční stůl, kde s celou rodinou můžeme oslavovat příchod jara. Připravili jsme pro vás veganskou verzi téhle jarní dobroty, tak ji příští víkend upečte a dejte nám vědět, jak vám chutnala!   Ingredience:   115 g polenty 300 ml zeleninového vývaru 300 ml Nemléka – plnotučné nebo polotučné 1 balení … Číst dále

Hráškový quiche

Byli jste někdy ve Francii? Pokud ano, tak jste určitě ochutnali francouzský quiche – tradiční slaný koláč, který se dá připravit snad na tisíc způsobů. Podává se často jako předkrm, ale klidně ho můžeme sníst v práci k obědu. Quiche si nemusíme ani ohřívat, je výborný i za studena. Pokud jste ve Francii ještě nebyli, tak zkuste alespoň ten náš veganský s hráškem a dejte nám vědět, jak vám … Číst dále

Cuketový koláč

Víte, kolik měřila nejdelší vypěstovaná cuketa? Dva a půl metru! Podařilo se ji vypěstovat v Itálii. Pokud máte zahrádku a pěstujete si také cukety, schovejte si tento recept až na léto a vaší cuketovou sklizeň (vaše cukety však nemusí být tak velké, jako ty italské). Pokud však přístup k záhonkům nemáte, zkuste tento cuketový koláč klidně už teď v zimě. Je jednoduchý, rychlý a věřte nám, že bude … Číst dále

Shepard’s pie

Shepard’s pie (neboli pastýřský koláč) je oblíbený anglický recept. My jsme pro vás připravili jeho veganskou verzi, která jistě potěší každého milovníka slaných koláčů. Na 4 porce budete potřebovat: 1 hrnek černé čočky Belugy ½ hrnku sójového granulátu 2 stonky řapíkatého celeru 1 hrnek hrášku 2 až 3 mrkve červená cibule 1 plechovka drcených rajčat nebo stejné množství čerstvých … Číst dále

Hruškový koláč s mřížkou

Kdo měl babičku na venkově, tak si určitě pamatuje podzim jako období jablečných, hruškových a švestkových koláčů. Nám se po podzimním ovoci trošku zastesklo, tak jsme koupili sladké hrušky a upekli koláč. Je úplně bez cukru a to, jak bude sladký, necháme jen na vás a agávovém sirupu!   Budete potřebovat: 300 g špaldové mouky 170 g Nemásla 5 polévkových lžic polotučného Nemléka cca 7 … Číst dále

Hrušková galetka

V tomto receptu se přeneseme do Francie. Galetka je totiž tamní dezert. Jedná se o křupavý dortík nebo chcete-li koláč, který se peče na volno bez formy. My vám prozradíme naši oblíbenou hruškovou variantu, jejíž základ tvoří Nemáslo! Na galetku budeme potřebovat: 1 a ¼ hrnku hladké špaldové mouky 10 – 12 polévkových lžic Nemásla 6 polévkových lžic studené vody 6 – 8 hrušek skořici nebo perníkové … Číst dále

Makovec

Věděli jste, že z makového Nemléka můžete i péct? Zkusit můžete například náš makovec, ze kterého se po přidání makového Nemléka stane makovec na druhou! Na makovecbudeme potřebovat: 2 hrnky špaldové mouky 250 ml makového Nemléka 1 hrnek máku ¾ balíčku prášku do pečiva 5 polévkových lžic kokosového oleje špetka soli půl hrnku sirupu (pokud preferujete sladší chuť, můžete přidat více) 2 – 3 … Číst dále

Jablečný koláč

Jablečná klasika, která potěší všechny mlsouny.     Na jablečný koláč budeme potřebovat: 260 g hladké nebo polohrubé mouky 70 g třtinového cukru (pokud preferujete sladší koláče, můžete samozřejmě přidat) 230 g Nemásla 1,5 – 2 kg jablek lžíce skořice sirup na doslazení jablek (pokud máte raději sladší chuť) citronová šťáva sůl   Smícháme mouku s cukrem a 3-4 lžícemi skořice. … Číst dále