Cuketový koláč

Víte, kolik měřila nejdelší vypěstovaná cuketa? Dva a půl metru! Podařilo se ji vypěstovat v Itálii. Pokud máte zahrádku a pěstujete si také cukety, schovejte si tento recept až na léto a vaší cuketovou sklizeň (vaše cukety však nemusí být tak velké, jako ty italské). Pokud však přístup k záhonkům nemáte, zkuste tento cuketový koláč klidně už teď v zimě. Je jednoduchý, rychlý a věřte nám, že bude i rychle pryč.

Ingredience

  • 400 g cukety
  • 350 g polohrubé nebo hladké špaldové mouky
  • 3 polévkové lžíce sirupu
  • 3 až 5 polévkových lžic skořice
  • sůl
  • nahradit 3 vejce – my používáme Vajahit
  • 100 ml kokosového nebo řepkového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z BIO citrónu
  • mandlové Nemléko Vanilka
  • 1 – 2 velké hrsti švestek, nebo jiného ovoce

 

Na drobenku:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g Nemásla
  • 50 – 70 g třtinového nebo kokosového cukru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postup 

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Smíchejte všechny suché ingredience, přidejte nastrouhanou cuketu a náhradu vajíček. Pokud by bylo těsto příliš husté, přilévejte Nemléko a poté oslaďte těsto oblíbeným sirupem.

Formu na koláč vyložte pečícím papírem a těsto do ní opatrně nalijte. Na těsto ve formě přidejte omyté a přepůlené švestky (můžete samozřejmě použít i jiné ovoce).

Drobenku vytvoříte smícháním mouky, Nemásla a cukru. Drobenkou posypte celý koláč a dejte ho péct na 180 stupňů na cca 75 minut.