Bábovka z červené řepy

Co se vám vybaví, když se řekne bábovka? My vzpomínáme na tu mramorovou od babičky, kterou nás v dětství vždycky na návštěvě pohostila. Dnes jsme ale připravili lehčí a zdravější verzi bábovky s červenou řepou, která se rozplývá na jazyku a jen se po ní zapráší.

Ingredience:

  • 2 až 3 kusy řepy
  • 1 hrnek hladké mouky (špaldové nebo žitné)
  • 1/2 hrnku řepkového nebo kokosového oleje
  • 1/2 hrnku sladidla
  • 1 hrnek tmavého kakaa
  • 2 lžičky sody
  • 1 lžička soli
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • 1 hrnek Nemléka
  • 1 tabulka hořké čokolády na polevu
  • kokos na posypání
  • Nemáslo na potření řepy

Postup:

Nejdříve si očistíme, oloupeme a nakrájíme červenou řepu. Nakrájenou řepu vložíme do pekáče a potřeme Nemáslem, můžeme posypat sladkou garam masalou (není nutné) a dáme péct do trouby. Řepu v troubě pečeme cca 25 minut na 180 stupňů. Když upečená řepa vychladne, umixujeme ji v mixéru společně se všemi ingrediencemi (pouze tmavou čokoládu si necháváme na polevu, kokos na posypání). Měla by vzniknout opravdu hladká směs bez hrudek.

Rozmixovanou směs nalijeme do vymazané formy na bábovku a pečeme asi 60 minut na 180 stupňů. Bábovku můžeme průběžně kontrolovat tím, že ji propíchneme špejlí. Hotová je ve chvíli, kdy na vytažené špejli není žádné těsto. Po upečení necháme bábovku vychladnout. Ve vodní lázni si rozpustíme tmavou čokoládu a celou bábovku polijeme rozpuštěnou čokoládou. Na závěr ji ještě můžeme posypat kokosem.