Zaalouk (marocký salát)
Maroko se v poslední době stalo oblíbenou destinací, kam člověk může vyrazit na dovolenou. Je zde bezpochyby spousta míst, které stojí za návštěvu, my jsme si však nejvíce zamilovali jejich kuchyni. Zkuste si připravit tento výborný salát, jehož základem je pečený lilek a rajčata. Můžete ho připravit jako předkrm nebo klidně jako přílohu a nejlepší je podávaný za studena.
Ingredience pro 4 osoby:
- 3 lilky
- 500 g spařených rajčat
- limetka
- 1 červená cibule
- 2 až 3 stroužky česneku
- koriandr
- římský kmín
- černé olivy
- Smoked Tabasco (podpoří uzenou chuť lilků) nebo chilli
- olivový olej
- himalájská sůl
- Nejogurt
Postup:
Nejdříve nechte předehřát troubu na 180 až 200 stupňů. Opláchněte lilky, podélně je rozřízněte a propíchejte vidličkou. Rozpůlené lilky dejte na pečící papír do vyhřáté troubyasi na30 minut. Hotové lilky poznáte jednoduše tak, že budou krásně měkké. Po upečení nechte lilky lehce vychladnout a vidličkou je vydlabejte, oddělte dužinu od slupky.Dužinu zlilků nasekejte nožem nebo rozmixujte a dejte do mísy. Lehce je můžete zakápnout šťávou z limetky, aby lilky dál nehnědly.
Na olivovém oleji v pánvi osmažte červenou cibulku, přidejte spařená rajčata a společně prohřejete. Dále přidejte směs z lilků, prolisujte česnek, přidejte nasekanou nať koriandru, římský kmín, šťávu z jedné limetky, sůl a Smoked Tabasco podle chuti – podpoří krásně chuť lilků. Dále můžete přidat další chilli podle vlastní chuti.
Salát je nejlepší podávat za studena, zasypaný koriandrem, najemno nakrájenou cibulkou, olivami a pokapaný olejem. Salát můžete podávat s rozpečenou pitou, oblíbeným pečivem nebo jako náplň to tortilly.
Tip Nemléka: Před podáváním do salátu ještě přidejte bílý Nejogurt, výborně zjemní chuť celého jídla.