Ovocný koláč s oříškovou drobenkou
Léto pomalu končí, takže švestky ze zahrádky jsou v zrovna v kurzu. Ke švestkám si představte nadýchané těsto, sladké lesní ovoce a jemnou drobenku. Tohle všechno dohromady (a možná ještě trošku více) je náš kynutý koláč, který chutná jako od babičky.
Na 1 klasický plech
- 400 g hladké špaldové mouky
- 1 pytlík sušeného droždí
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 90 ml kokosového oleje
- 50 ml oblíbeného sirupu na doslazení (agávový, datlový apod.)
- 300 ml oblíbeného Nemléka
- 1 kg ovoce – čerstvé švestky (cca 700 g) + čerstvé nebo mražené lesní ovoce (cca 300 g)
Na drobenku:
- 100g vlašských ořechů
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150g hladké špaldové mouky
- 60ml Nemásla
Postup:
Jako první si připravíme těsto na koláč. Nejdříve si smícháme všechny sypké ingredience na těsto a pořádně je promícháme. Poté přidáme vše ostatní (kromě ovoce) a vypracujeme těsto. Těsto bude trošku lepit, ale to nám nevadí. Po vypracování těsta jej necháme cca hodinu kynout na teplém místě.
Dále si vytvoříme drobenku. Vlašské ořechy rozmixujte do hladké konzistence a poté smícháme všechny ingredience. Pokud máte rádi sladké, klidně přidejte více sladidla.
Ovoce si dobře očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vykynuté těsto navrstvíme na vymazaný plech, posypeme ovocem a zasypeme drobenkou.
Pečeme na 180 stupňů po dobu cca 40 až 45 minut. Průběžně můžeme kontrolovat špejlí.