Boršč
Tmavě růžová až červená polévka plná zeleniny? Víte, o čem je řeč? No přece o zázračném boršči, který je původem z Ukrajiny, ale hojně se vaří i v Polsku a Rusku. Je vydatný, plný vitamínů a hlavně umí zahřát při chladných podzimních večerech. Sepsali jsme pro vás náš oblíbený recept na podzimní boršč, samozřejmě ve veganské verzi a s Nejogurtem.
 
 
Ingredience na 6 porcí:
- červená cibule
 - olej
 - 500 g čerstvých rajčat (nebo rajčata v plechovce)
 - 2 stroužky česneku
 - 3 velké červené řepy
 - 3 celerové řapíky
 - 3 až 5 malých brambor
 - 500 g bílého zelí
 - 2 litry zeleninového vývaru
 - sůl a čerstvě mletý pepř
 - citrónová šťáva z půlky citrónu
 - svazek petrželky
 - hrst sušených hub
 - hrstka kopru
 - Nejogurt
 
Postup:
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenká kolečka. Houby zalijeme vlažnou vodou a necháme odstát. Rajčata přelijeme vroucí vodou, necháme vodu 1 minutu působit. Následně z rajčat stáhneme slupku a dužinu nakrájíme na kostky (v případě konzervovaných rajčat je rovnou přidáme do ostatní zeleniny). Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Celerové řapíky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na středně veliké kostky. Bílé zelí očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli nejdříve podusíme na oleji, poté přidáme zeleninu, namočené houby a ještě asi 15 minut dusíme na mírném ohni.
Směs zalijeme zeleninovým vývarem, ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a necháme dalších 30 minut vařit. Zelené bylinky omyjeme, nahrubo nasekáme a část bylinek nasypeme do polévky, druhou část si můžeme nechat na podávání.
Tip Nemléka: Polévku ozdobíme zbylými bylinkami a přidáme lžíci Nejogurtu na zjemnění chuti.
