Vánočka

Patří k Vánocům stejně neodmyslitelně jako vánoční cukroví – vláčná vánočka plná rozinek a posypaná mandlemi. Nejlepší je ráno k snídani namazaná Nemáslem a domácí jahodovou marmeládou.

 

Budeme potřebovat:

  • 495 g polohrubé špaldové mouky
  • 3 lžíce tučné sójové mouky
  • 100 g Nemásla
  • 125 ml vanilkového nebo jiného Nemléka
  • 30 g čerstvého droždí (cca 3/4 kostičky)
  • citrónová kůra z jednoho BIO citrónu
  • 1/3 najemno nastrouhaného muškátového oříšku
  • 50 g rozinek namočených do rumu a teplé vody (nechte je trošku okapat)
  • mandle bez slupky na ozdobu (můžete je přidat i nasekané do těsta)

 

Nejdříve připravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy a zalijeme troškou vlažného mléka. Přidáme trochu cukru, rozmícháme na tekutou kašičku a tu zasypeme trochou mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě, trvá to cca 10 -20 minut.

 

Mezitím v rendlíku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tuk. Necháme zchladnout přibližně na pokojovou teplotu. Ve větší míse promícháme mouku, cukr podle chuti, citronovou kůru a muškátový oříšek. Poté přidáme kvásek a mléko s tukem.

 

Směs dobře promícháme nejprve vařečkou v míse a poté ještě rukama na vále, dle potřeby přidáme trochu teplého mléka. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu až dvě. Během kynutí můžeme jednou těsto “srazit” rukou (do těsta uhodit dlaní) a nechat dále kynout. Po vykynutí vpracujeme do těsta okapané/osušené rozinky a mandle. Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika děláme vánočku (například ze 4 částí základnu a ze 3 hořejší část), nejlepší je těsto odvažovat, aby měly všechny díly stejnou velikost a hmotnost.

Upleteme vánočku, potřeme ji trochou teplého mléka (s tukem) a ozdobíme mandlemi. Necháme ještě cca hodinu kynout. 

 

Pečeme pomalu v dobře předehřáté troubě na 150°C asi 45 minut až hodinu.