Vánočka

Vánočka je klasika. S mandlovým nápojem Optimistic voní po mandlích a je krásně vláčná. A když už je třetí den trošku tvrdší, doporučujeme opéct na pánvi na trošce margarínu a polít nejogurtem. Mňam!

 

 

 

Ingredience:

  • 245 g hladké pšeničné mouky 
  • 135 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 180 ml mandlového nápoje Optimistic
  • 80 g agávoveho sirupu 
  • 1 bio vanilkovy cukr
  • 70 g slunečnicového oleje 
  • 80 g nasekaných brusinek
  • 30 g mandlových lupínků
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 20 g droždí
  • špetka soli

Postup:

  1. Vanilkové nemléko mírně zahřejeme a rozdrobíme v něm droždí, přidáme trochu sirupu a lžíci pšeničné mouky, rozmícháme na jemné těstíčko, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme vzejít kvásek.
  2. Mezitím smícháme obě proseté mouky, přidáme sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přidáme vzešlý kvásek, sirup a olej a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  3. Těsto přikryjte a nechte pod folií vykynout min. 1 hodinu.
  4. Poté ho vyklopte na pracovní plochu, zapracujte nasekané brusinky, rozdělte na 6 stejných bochánků, ty přikryjte utěrkou a nechte odpočívat cca 30 min.
  5. Z každého bochánku dlaněmi uválejte dlouhý pramen, všechny stejně dlouhé.  Opět je nechte všechny chvilku odpočinout.
  6. Z pramenů upleťte vánočku, oba konce stiskněte a zastrčte pod vánočku.
  7. Vánočku přendejte na plech vyložený pečícím papírem a opět nechte pod utěrkou nakynout cca 1 hodinu, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
  8. Nakonec vánočku potřete trochou mandlového nápoje a posypte mandlovými lupínky.
  9. Pečte cca 45 min na 160 stupňů v horkovzdušné troubě. Měla by být upečená do zlatova.