Vánočka
Vánočka je klasika. S mandlovým nápojem Optimistic voní po mandlích a je krásně vláčná. A když už je třetí den trošku tvrdší, doporučujeme opéct na pánvi na trošce margarínu a polít nejogurtem. Mňam!
Ingredience:
- 245 g hladké pšeničné mouky
- 135 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
- 180 ml mandlového nápoje Optimistic
- 80 g agávoveho sirupu
- 1 bio vanilkovy cukr
- 70 g slunečnicového oleje
- 80 g nasekaných brusinek
- 30 g mandlových lupínků
- 2 lžičky citronové kůry
- 20 g droždí
- špetka soli
Postup:
- Vanilkové nemléko mírně zahřejeme a rozdrobíme v něm droždí, přidáme trochu sirupu a lžíci pšeničné mouky, rozmícháme na jemné těstíčko, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme vzejít kvásek.
- Mezitím smícháme obě proseté mouky, přidáme sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přidáme vzešlý kvásek, sirup a olej a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
- Těsto přikryjte a nechte pod folií vykynout min. 1 hodinu.
- Poté ho vyklopte na pracovní plochu, zapracujte nasekané brusinky, rozdělte na 6 stejných bochánků, ty přikryjte utěrkou a nechte odpočívat cca 30 min.
- Z každého bochánku dlaněmi uválejte dlouhý pramen, všechny stejně dlouhé. Opět je nechte všechny chvilku odpočinout.
- Z pramenů upleťte vánočku, oba konce stiskněte a zastrčte pod vánočku.
- Vánočku přendejte na plech vyložený pečícím papírem a opět nechte pod utěrkou nakynout cca 1 hodinu, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
- Nakonec vánočku potřete trochou mandlového nápoje a posypte mandlovými lupínky.
- Pečte cca 45 min na 160 stupňů v horkovzdušné troubě. Měla by být upečená do zlatova.