Britský vánoční pudding
Tenhle pudding není jako náš pudink, ale je o něco zajímavější – ovocný, kořeněný, šťavnatý a vláčný. Tahle rostlinná verze je navíc lehká a plná zdravých ingrediencí. Recept vypadá na první pohled složitě, ale nelekejte se, stát u něj budete všeho všudy necelou půl hodinu. 5 hodin napařování lze naplánovat, když jsme doma a nikam se nechystáme, den předem si vzpomenout a namočit ovoce. Výsledek opravdu stojí za to a určitě si tenhle tradiční britský vánoční dezert zamilujete skoro jako naší vánočku.
Ingredience:
- 150 g rozinek
- 100 g sušeného rybízu nebo brusinek
- 100 g nasekaných sušených datlí
- 100 g nasekaných sušených meruněk
- Ovoce můžete použít libovolné, jen dodržte celkem 450 g
- 4 lžíce brandy / rumu / sherry – vyberte si
- jemně strouhaná kůra a šťáva z bio citronu
- šťáva z 1 pomeranče, případně 1 dl pomerančového džusu
- 1 středně velké jablko (asi 220 g neloupané hmotnosti) oloupané, zbavené jádra a nastrouhané
- 100 g (3/4 šálku + 2 lžíce) „Self-raising flour“ mouky – (náhrada – 110 g hladké mouky + 1 lžička (3 g) prášku do pečiva + necelé 1/2 lžičky (1 g) soli)
- 70 g (1 šálek) čerstvé strouhanky – ideálně z bílého toustového chleba
- 100 g (1/2 šálku + 1 polévková lžíce) třtinového měkkého cukru
- 1 lžička dýňového koření (Pumpkin Spice) – skořice, muškátový oříšek, zázvor, nové koření a hřebíček (lze použít perníkové)
- 75 g (1/4 šálku + 2 lžíce) rozpuštěného rafinovaného kokosového oleje (bez vůně)
- 3 lžíce aquafaby (tekutina vypuštěná z plechovky s cizrnou) – lze nahradit 2 lžičkami kukuřičného škrobu zozmíchaných v troše rostliného nápoje
- 2 lžíce Optimistic mandlového nápoje
- 40 g nasekaných mandlí
- 2 lžíce Chia semínek – lze vynechat, ale pomůžou k tuhosti pudinku
- bílý Optimistic probiotický dezert k podávání
- panák vodky k závěrečnému pyrotechnickému efektu
- Sušené nasekané ovoce a citronovou kůru namočíme den předem do směsi alkoholu a pomerančové šťávy nebo džusu. Přiklopíme, uchováme v chladu a občas promícháme, aby bylo vše namočené.
- Následující den do ovocné směsi zamícháme oloupané, zbavené jader a nastrouhané jablko. Dále vmícháme mouku, čerstvou strouhanku, hnědý cukr a koření. Přidáme aquafabu (škrob), rozpuštěný kokosový olej, mandlový nápoj a nasekané mandle, Chia semínka.
- Kokosovým olejem vymažeme misku o objemu 1,2 – 1,4 l, která vydrží teplotu varu. Na dno dáme kolečko z pečícího papíru, aby se pudinková špička dobře vyklopila. Do misky dáme připravenou pudinkovou směs a hezky stěrkou uhladíme, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Měla by být alespoň 3 cm pod horním okrajem misky, pudink trochu vyskočí.
- Misku přikryjeme pečícím papírem a na vrch ještě dvěma vrstvami alobalu. Po obvodu misky pod okrajem ji zavažte pevně provázkem aby se pudink mohl napařovat a nedostala se do něj voda. Z provázku udělejte nahoře ucho, aby se miska dala lépe vyndat z hrnce. Alobal by měl být alespoň 1 cm pod provázkem.
- Takto přikrytou misku s pudinkem dáme do velkého hrnce, podložíme buď napařovákem, nebo kovovou podložkou pod hrnce, případně obráceným talířkem, tak aby se miska s pudinkem nedotýkala přímo dna a nepřipálila se. Zalejeme opatrně vodou přibližně do poloviny pudinkové misky a přivedeme k mírnému varu. Voda se nesmí dostat až k alobalu. Teď pozor – vaříme pod poklicí na mírném plameni přibližně 5 hodin. Občas opatrně dolijeme vodu. Ucho z provázku nám umožní misku z hrnce vyndat, odkryjeme alobal s papírem a zkusíme špejlí, zda je pudink hotový – nesmí se lepit na špejli, měl by mít hnědou barvu a na povrchu být pevný, ale pružný. Necháme vychladnout a vyklopíme.
- Pudink přikrytý alobalem uchováváme v lednici a vydrží klidně až 6 měsíců. Angličané ho připravují v neděli před adventem, aby se dobře proležel. Na Štědrý den ho opět v páře napaříme asi 1 hodinu, vyklopíme. Můžete zkusit zahřát v kastrůlku panák vodky, přidat rum a zapálit a pudink polít. Na svátečním stole to bude vypadat efektně. Podáváme politý bílým nejogurtem, který sladký pudink skvěle doplní.