Fazolové burrito

Fazolové burrito

Tento recept jsme pojali poněkud netradičně – nenapíšeme vám totiž přesný recept na jednu variantu pokrmu, ale nabídneme vám hned několik možností, jak a z čeho si burrito udělat.

 

Na základní burrito budete potřebovat:

  • tortilly
  • salát
  • fazole
  • červenou cibuli
  • sůl
  • pepř
  • jarní cibulka nebo koriandr
  • + další přísady, jejichž varianty naleznete níže

Na dip z Nejogurtu budete potřebovat:

  • Nejogurt
  • citronovou šťávu
  • česnek

 

Postup je jednoduchý. Do Nejogurtu vmícháme česnek, sůl, pepř a citronovou šťávu. Chvíli necháme odležet, aby se nám jednotlivé chuti spojily.

 

Tip Nemléka: Místo česneku můžete použít klidně i čerstvý koriandr.

 

Fazolová pasta

Základem každého burrita je fazolová pasta. Tu si vytvoříte tak, že si v misce rozmačkáte uvařené (nebo plechovkové) fazole. Na pánvi si zesklovatíte červenou cibuli, ke které přidáte pastu, sůl, pepř, a necháte prohřát. Hotovou směsí poté naplníte placky.

 

Co dál do tortill?

  • Klasickou přísadou vedle fazolové pasty je ještě rýže. Tu ale můžete nahradit třeba bulgurem! Ten nám chutná nejvíc.
  • Aby tortilly nebyly suché, můžete do nich přidat avokádo. Buďto si ho můžete nakrájet jen na tenké plátky nebo ho rozmačkat, osolit, opepřit a přidat citronovou šťávu.
  • Skvělá v tortillách je i rajčatová salsa. Tu si připravíte tak, že nakrájíte rajčata na kostičky, přidáte sůl, pepř a prolisovaný česnek.
  • Aby v burritu nebylo málo zeleniny, přidáváme do něj ještě salát. Je na vás, jestli zvolíte hlávkový, ledový, polníček nebo jakýkoliv jiný, který vám chutná.

 

Fajn netradiční náhrady za maso:

  • Pokud chcete, můžete do burrita přidat ještě jackfruit. Koupit ho můžete třeba v DM a 2-3 porce vás vyjdou na 100 korun.
  • Další variantou může být crispy tofu nebo tempeh.
  • Skvělá náplň je také trhaná hlíva. Tu si rozeberte na malé kousky, opláchněte a přidejte ji na rozehřátou pánev bez oleje, aby pustila vodu. Hlívu na pánvi musíte něčím zatížit. My používáme hrnec naplněný vodou (v té potom uvaříme bulgur nebo rýži). Houbu nechte 10-15 minut vypotit na středním plameni. Nezapomeňte z pánve průběžně vylívat vodu, kterou hlíva pustila. „Vypocenou“ houbu poté zakápněte olejem a opékejte do křupava. Dochutit můžete oblíbenou směsí koření – naším favoritem je gyros.

 

Co dál, když mám vše připraveno?

Dál už jen plníme a balíme. ☺ Tortillovou placku si ohřejeme na pánvi nebo rovnou na plameni. Až bude tak akorát změklá a prohřátá, položíme ji na talíř nebo prkénko a plníme tím, co jsme si připravili. Poté smotáme a dáme ještě na chvíli zapéct do kontaktního grilu nebo na pánev. Hotový „zámotek“ pokapeme dipem z Nejogurtu a posypeme jarní cibulkou nebo koriandrem.