Čokoládový dort

Nestárnoucí klasika, která by neměla chybět na žádné oslavě? Rozhodně čokoládový dort, po kterém se jenom zapráší.

 

Ingredience na korpus:

  • 1 a 1/2 hrnku hladké nebo polohrubé mouky (špaldová nebo jiná výběrovější mouka)
  • 1/4  hrnku sladidla
  • 1 hrnek Nemléka
  • 1/3 hrnku libovolného oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička sody
  • 5 polévkových lžic kakaa
  • sůl
  • 2 lžičky jablečného octa
  • marmeláda (doporučujeme rybízovou nebo višňovou)
  • pár lžic kvalitního rumu – libovolné

 

Ingredience na krém:

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 180 g hořké čokolády

 

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Smícháme si všechny sypké ingredience na těsto a pečlivě je promícháme s ostatními. Poté, co se nám zahřeje trouba, vlijeme těsto do kulaté formy na dort a dáme péct. Korpus se peče 25 až 35 minut, průběžné ho zkoušejte vidličkou, dokud není po vytáhnutí čistá a těsto se nelepí. Po upečení necháme vychladnout. Poté korpus podélně rozkrojte na 2 až 3 pláty.

Na krém rozpustíme ve vodní lázni kokosové mléko a pomalu do něj přidáváme nalámanou čokoládu. Krém necháme dobře ztuhnout několik hodin v lednici. Před aplikováním na dort krém lehce prošleháme.

Když máme připravený korpus, lehce jej polijeme pár lžícemi rumu, pomažeme marmeládou a krémem. Takto pokračujeme na každé vrstvě korpusu. Dort můžeme nechat „nahý“ nebo krémem potřít celý. Před podáváním jej necháme pár hodin uležet v lednici a dozdobíme nasekanými oříšky a čokoládou.