Čokoládový dort
Nestárnoucí klasika, která by neměla chybět na žádné oslavě? Rozhodně čokoládový dort, po kterém se jenom zapráší.
Ingredience na korpus:
- 1 a 1/2 hrnku hladké nebo polohrubé mouky (špaldová nebo jiná výběrovější mouka)
- 1/4 hrnku sladidla
- 1 hrnek Nemléka
- 1/3 hrnku libovolného oleje
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička sody
- 5 polévkových lžic kakaa
- sůl
- 2 lžičky jablečného octa
- marmeláda (doporučujeme rybízovou nebo višňovou)
- pár lžic kvalitního rumu – libovolné
Ingredience na krém:
- 1 plechovka kokosového mléka
- 180 g hořké čokolády
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Smícháme si všechny sypké ingredience na těsto a pečlivě je promícháme s ostatními. Poté, co se nám zahřeje trouba, vlijeme těsto do kulaté formy na dort a dáme péct. Korpus se peče 25 až 35 minut, průběžné ho zkoušejte vidličkou, dokud není po vytáhnutí čistá a těsto se nelepí. Po upečení necháme vychladnout. Poté korpus podélně rozkrojte na 2 až 3 pláty.
Na krém rozpustíme ve vodní lázni kokosové mléko a pomalu do něj přidáváme nalámanou čokoládu. Krém necháme dobře ztuhnout několik hodin v lednici. Před aplikováním na dort krém lehce prošleháme.
Když máme připravený korpus, lehce jej polijeme pár lžícemi rumu, pomažeme marmeládou a krémem. Takto pokračujeme na každé vrstvě korpusu. Dort můžeme nechat „nahý“ nebo krémem potřít celý. Před podáváním jej necháme pár hodin uležet v lednici a dozdobíme nasekanými oříšky a čokoládou.