Velikonoční mazanec

Tenhle velikonoční bochánek je ze sladkého kynutého těsta, podobně jako vánočka a stejně tak tradiční o českých svátcích. Zkuste naší rostlinnou variantu – určitě nepoznáte rozdíl. 😇 Ke sváteční snídani je nejlepší namazaný Nemáslem a domácí marmeládou.

Ingredience:

 

  • 600 g špaldové hladké mouky
  • půl kostky droždí
  • 100 až 200 g sladidla – podle vlastní chuti
  • 300 ml polotučného Nemléka
  • 8 polévkových lžic kokosového oleje
  • šťáva a kůra z jednoho bio citrónu
  • 100 g rozinek nebo brusinek
  • 100 g mandlí
  • Nemáslo na pomazání
  • špetka soli

Postup:

 

Nejdříve si vytvoříme kvásek. Do misky nadrobíme droždí, přidáme špetku soli, cukr, lžičku mouky a 100 ml vlažného Nemléka. Promícháme a necháme 10 až 15 minut odpočinout, aby kvásek vzešel.

 

Poté ve velké míse smícháme mouku, cukr, olej, špetku soli, šťávu a kůru z citrónu, zbytek Nemléka a vzešlý kvásek. Vše pořádně promícháme a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě. Do těsta přimícháme rozinky a mandle, některé si můžete nechat na posypání.

Z vykynutého těsta vytvoříme bochánek. Z tohoto množství můžete vytvarovat jeden opravdu veliký nebo dva střední mazance. Poté je necháme ještě půl hodiny kynout.

Na konec mazance pomažeme rozpuštěným Nemáslem a pečeme je v troubě asi 30 minut na 180 stupňů.