Vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 420 g hladké špaldové mouky
  • vanilkový lusk
  • 170 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
  • 340 g rostlinného Nemásla
  • špetka soli
  • Sladidlo – libovolné

moučkový cukr na obalení – libovolné

Postup:
Mouku, špetku soli a ořechy smíchejte ve větší míse. Vanilkový lusk vyškrábejte a větší půlku zrníček přidejte do těsta. Do směsi poté nakrájejte rostlinné máslo a vypracujte těsto. Nechte odležet minimálně 2 hodiny, ale ideálně přes noc v ledničce. Těsto z lednice vyndejte asi půl hodiny před tím, než se pustíte do rohlíčků. Můžete ho rozdělit na půl a pracovat nejdříve jen s jednou půlkou a druhou nechat v lednici, aby těsto příliš nezměklo.
Plech vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180°C. Rohlíčky se dají dělat několika způsoby:

  1. Tvarovat
  2. z těsta uválet asi 2 cm tlustého hada a šikmo ho rozkrájet na malé kousky, ze kterých poté uděláte pěkně stejné rohlíčky
  3. kousky těsta vmačkávat do formiček či těsto vyválet na placku a rohlíčky vykrajovat.

Pečte 12-14 minut. Poté ještě teplé obalujte v moučkovém cukru (libovolné), smíchaném se zbytkem vanilkových semínek. Rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě. Pro extra vůni vanilky do krabice zavřete i vyškrábaný vanilkový lusk.