Tiramisu

Co je pro Itálii charakterističtější než špagety nebo pizza? No přece tiramisu! Volně by se název tohoto dortíku mohl přeložit jako “vytáhni mě nahoru” nebo “zvedni mě”. Doufáme, že vám naše nemléčná verze tiramisu pořádně zvedne náladu a rovnou si o víkendu jedno uděláte.

Ingredience:

Na korpus: (můžete nahradit veganskými piškoty pro rychlejší verzi)

  • 175 g špaldové celozrnné mouky
  • 50 g sladidla (třtinový, kokosový cukr apod..)
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • 100 ml řepkového oleje
  • 175 ml Nemléka – příchuť vanilka nebo kakao 
  • 1 lžička soli
  • 3 až 4 lžičky rumu nebo rumového aroma
  • jedlá soda

Na krém:

  • 150 g namočených kešu oříšků
  • 250 g tuhé části kokosového mléka 
  • 50 g kokosového oleje
  • 3 lžíce sladidla (sirupy rýžový, datlový,agáve apod..)
  • (+ na rozředění kokosová voda, voda, nebo Nemléko  – když by byl krém příliš hustý)
  • kvalitní silná káva
  • holandské kakao, káva a kakaové boby na posypání

 

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Smícháme všechny suché ingredience, poté zapracujeme i mokré a vytvoříte jemnou hmotu. Těsto nalijeme do menší dortové formy tak, aby bylo vysoké a pečeme na 180 stupňů cca 20 až 30 minut. Průběžně kontrolujeme. To, že je těsto hotové, poznáme po propíchnutí a vytažení čisté vidličky. Těsto po upečení necháme vychladnout a poté ho horizontálně rozřízneme na 4 až 5 plátů. Pokud se nám těsto bude rozpadat, můžeme ho natrhat na kusy a do výsledného tiramisu budeme vkládat po kusech. 

Dále přichází na řadu krém. Ten vytvoříme jednoduše – rozmixujeme všechny ingredience. Pokud je hmota příliš hustá, přidáme trochu vody z kokosového mléka, Nemléko či vodu. Jako sladidlo používáme sirup, která máme zrovna doma.

Formu si vyložíme pečicím papírem a můžeme začít vrstvit tiramisu: korpus – krém – korpus – krém… Korpus nezapomeneme prolévat opravdu silnou a kvalitní kávou, to dělá z tiramisu tiramisu. Když máme dort hotový, posypeme ho směsí tmavého kakaa, kávy a kakaových bobů. Tiramisu necháme na několik hodin (nejlépe jeden den) odpočinout v lednici, aby se všechny části spojily a ztuhly.