Perníčky

Vánoční perníčky jsou nejlepší v tom, že se těžko dají zkazit. Všechny tvary, které z těsta vykrojíme a upečeme, budou pěkné. A kdyby náhodou ne, tak všechno můžeme zachránit pěkným bílým zdobením.  Úplně ideální na pečení s dětmi a pro začátečníky! Začněte s nimi v prosinci včas, protože čím déle je necháme odležet, tím lepší na vánoční tabuli budou!

Budete potřebovat:

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 50 g Nemásla pokojové teploty
  • 2 polévkové lžíce oblíbeného sirupu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1/2 rostlinného jogurtu
  • 2 lžíce kakaa fair-trade
  • 3-5 lžíce koření do perníku

Na zdobení libovolně:

  • moučkový cukr
  • citronová šťáva

Mouku smíchejte s kukuřičným škrobem, kořením, sodou, kakaem a práškem do perníku. Poté přidejte všechny ostatní ingredience a vypracujte pevné těsto (dle potřeby přidáme trochu mouky nebo naopak jogurtu). Nechte přes noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici.

Předehřejte troubu na 170°C a vyložte plechy pečícím papírem. Těsto vyválejte asi na 3 – 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujte perníčky různých tvarů. Perníčky pečte přibližně 10 minut. Ještě teplé perníčky podle chuti potřete směsí vody, sirupu a trošky škrobu.
Na polevu si dejte do misky trochu moučkového cukru, poté po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Ozdobené perníčky skladujeme v dobře uzavřené nádobě. Čím déle, tím jsou lepší.