Jablečný koláč

Jablečná klasika, která potěší všechny mlsouny.

 

 

Na jablečný koláč budeme potřebovat:

  • 260 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 70 g třtinového cukru (pokud preferujete sladší koláče, můžete samozřejmě přidat)
  • 230 g Nemásla
  • 1,5 – 2 kg jablek
  • lžíce skořice
  • sirup na doslazení jablek (pokud máte raději sladší chuť)
  • citronová šťáva
  • sůl

 

Smícháme mouku s cukrem a 3-4 lžícemi skořice. Přidáme změklé Nemáslo a rukama vytvarujeme těsto podobné drobence. To pak namačkáme na dno a okraje kulaté formy. Snažíme se, aby bylo pořádně upěchované a v malé vrstvě.

Jablka oloupeme a nakrájíme na proužky. Ty smícháme se skořicí a citronovou šťávou, případně sirupem, pokud máte raději sladší chuť. Směs pak následně pokládáme na těsto, klidně může i přesáhnout okraje.

Na závěr zasypeme drobenkou. Tu si připravíme stejně jako těsto, pouze přidáme více mouky, abychom docílili drobivější konzistence.

Koláč pečeme na 180 stupňů hodinu a čtvrt. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Tip Nemléka: Nejlepší je nechat koláč den uležet. Můžete ho dát například na den do lednice, je pak chutnější.