Hrušková galetka

V tomto receptu se přeneseme do Francie. Galetka je totiž tamní dezert. Jedná se o křupavý dortík nebo chcete-li koláč, který se peče na volno bez formy. My vám prozradíme naši oblíbenou hruškovou variantu, jejíž základ tvoří Nemáslo!

Na galetku budeme potřebovat:
1 a ¼ hrnku hladké špaldové mouky
10 – 12 polévkových lžic Nemásla
6 polévkových lžic studené vody
6 – 8 hrušek
skořici nebo perníkové koření
citronovou šťávu
špetku soli
cukr nebo libovolný sirup na oslazení (my jsme nesladili, hrušky byly totiž krásně zralé ☺ )

Nejprve smícháme mouku se skořicí nebo perníkovým kořením a špetkou soli. Dále do směsi vmícháme 8 lžic Nemásla a studenou vodu. Všechny tyto ingredience zpracujeme vařečkou nebo rukou do těsta. S těstem se manipuluje velice dobře, nelepí se.

Hotové těsto zabalíme a dáme alespoň na 30 minut odležet do ledničky. V mezičase si připravíme hrušky. Ty očistíme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které v míse smícháme se skořicí, 3 – 4 lžícemi Nemásla, citronovou šťávou, špetkou soli a případně cukrem nebo sirupem.

Odleželé těsto vyndáme z ledničky a vyválíme do kruhu. Nožem si naznačíme ještě vnitřní kruh, do kterého budeme pokládat hrušky. Měl by být zhruba 2 cm od okraje. Pokuste se hrušky pokládat jemně přes sebe do pravidelného útvaru, aby byla výsledná galetka hezká i na pohled. Až bude vyskládáno, přehněte prázdné okraje přes náplň, to totiž dělá galetku galetkou.

Koláč na závěr potřete rozpuštěným Nemáslem, vložte do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečte zhruba 45 minut.

Tip Nemléka: Z množství těsta můžete udělat buď jednu velkou galetku, nebo dvě malé, záleží na vás. Konzumovat doporučujeme ještě za tepla, ale studená galetka je také skvělá!