Halušky s bryndzou 

Tenhle recept připravila milá Annamária, kterou najdete spolu s dalšími recepty na jejím blogu nebo instagramu! A je to ta nejlepší verze halušek, jaké jsme zatím měli – navíc čistě rostlinná. Tak je určitě zkuste!

 

 

Ingrediencie:

Halušky

  • 1 větší brambora (nebo 2-3 menší)
  • 200 g špaldové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 1 lžička soli

Brynzda

  • 1/2 hrnku kešu ořechů
  • 1-2 pl  lahůdkového droždí
  • 100 ml ovesného Nemléka
  • 1 pl šťávy z citrónu
  • sůl
  • pepř
  • 150 g uzeného tempehu (na vrch)

Postup: 

  • Nejprve si připravíme noky. Brambor očistíme, za syrova nastrouháme na jemném struhadle a promícháme s jednou menší lžičkou soli.
  • Postupně přidáváme mouku. To, kolik mouky použijete, bude záležet od brambor a ty jsou každé jiné. Důležité je, aby se těsto nerozpadávalo a neteklo. Výsledné těsto by mělo být hutné, ale stále lehce lepivé.
  • Mezitím necháme sevřít hrnec plný vody, do které přidáme špetku soli. Těsto protlačíme přes sítko na noky a v hrnci promícháme. Necháme vařit asi 5 minut, dokud noky nevyplavou na povrch. Sítkem jvylovíme a propláchneme ve studené vodě. Dáme do misky.
  • Namočené kešu (ideálně přes noc) scedíme a hodíme do mixéru.
  • Přidáme citrónovou šťávu, lahůdkové droždí, sůl, špetku koření, Nemléko a rozmixujeme.
  • Takovou omáčku vlijeme na pánev a necháme přejít varem. Můžeme podle potřeby dochutit nebo zředit mlékem.
  • Poslední krok je nakrájet tempeh na menší kostky a na pánvi ho opražit dokřupava. Můžete použít i uzený tempeh nebo uzené tofu, obě varianty jsou skvělé.
  • Halušky promícháme s kešu brynzou, na vrch přidáme opečený tempeh, čerstvý rozmarýn a podáváme.