Halušky s bryndzou
Tenhle recept připravila milá Annamária, kterou najdete spolu s dalšími recepty na jejím blogu nebo instagramu! A je to ta nejlepší verze halušek, jaké jsme zatím měli – navíc čistě rostlinná. Tak je určitě zkuste!
Ingrediencie:
Halušky
- 1 větší brambora (nebo 2-3 menší)
- 200 g špaldové mouky
- 50 g pohankové mouky
- 1 lžička soli
Brynzda
- 1/2 hrnku kešu ořechů
- 1-2 pl lahůdkového droždí
- 100 ml ovesného Nemléka
- 1 pl šťávy z citrónu
- sůl
- pepř
- 150 g uzeného tempehu (na vrch)
Postup:
- Nejprve si připravíme noky. Brambor očistíme, za syrova nastrouháme na jemném struhadle a promícháme s jednou menší lžičkou soli.
- Postupně přidáváme mouku. To, kolik mouky použijete, bude záležet od brambor a ty jsou každé jiné. Důležité je, aby se těsto nerozpadávalo a neteklo. Výsledné těsto by mělo být hutné, ale stále lehce lepivé.
- Mezitím necháme sevřít hrnec plný vody, do které přidáme špetku soli. Těsto protlačíme přes sítko na noky a v hrnci promícháme. Necháme vařit asi 5 minut, dokud noky nevyplavou na povrch. Sítkem jvylovíme a propláchneme ve studené vodě. Dáme do misky.
- Namočené kešu (ideálně přes noc) scedíme a hodíme do mixéru.
- Přidáme citrónovou šťávu, lahůdkové droždí, sůl, špetku koření, Nemléko a rozmixujeme.
- Takovou omáčku vlijeme na pánev a necháme přejít varem. Můžeme podle potřeby dochutit nebo zředit mlékem.
- Poslední krok je nakrájet tempeh na menší kostky a na pánvi ho opražit dokřupava. Můžete použít i uzený tempeh nebo uzené tofu, obě varianty jsou skvělé.
- Halušky promícháme s kešu brynzou, na vrch přidáme opečený tempeh, čerstvý rozmarýn a podáváme.