Kynuté buchty

Kynuté buchty patří mezi tradiční recepty české kuchyně. Pekli je naše babičky, jejich babičky, babičky babiček babiček… A abychom i my mohli jednoho dne být progesivními babičkami a dědečky, připravili jsme pro vás veganskou verzi téhle oblíbené pochoutky. Zatím můžete trénovat. 🙂

Ingredience:

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 300 ml polotučného Nemléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 jablko
  • 60 g rostlinného másla nebo oleje
  • 30 g až 40 g sladidla
  • 2 lžičky kardamomu
  • špetka soli
  • kůra z bio citrónu
  • náplň dle preferencí (oblíbený džem, “tvarohová” náplň, maková náplň, povidla, ovoce..)
  • rum na potření hotových buchet
  • moučkový cukr nebo mletý kokos na ozdobu

 

Postup:

Droždí rozdrobte do100 ml vlažného Nemléka (ohřátého na pokojovou teplotu). Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Počkejte asi 10 minut.

Do velké mísy dejte 500 g mouky, špetku soli, kůru z citrónu, kardamom, sladidlo (je možné použít cokoliv, ale když bude sladidlo tekuté, je potřeba přizpůsobit receptu), 1 nastrouhané jablko (včetně šťávy), 60 g másla v pokojové teplotě (nebo oleje) a droždím se zbytkem Nemléka. Vypracujte těsto.

Hotové těsto poprašte moukou a nechte hodinu kynout na teplém místě.

Po hodině rozválejte těsto zhruba na tloušťku 1cm. Těsto rozdělte na čtverce asi 5×5 cm. Do středu čtverečku vždy dejte náplň (cca jednu polévkovou lžíci), spojte protilehlé konce čtverce a vytvarujte koule. Do vymazaného pekáče je pokládejte spojem dolů.

Když je pekáč plný, nechte buchty ještě asi 15 minut kynout. Zatím si předehřejte troubu na 180 stupňů.

Buchty pečte na 180 stupňů cca 25 minut. Po prvním 10 minutách pečení snižte teplotu na 170 stupňů a dopečte po dobu dalších asi 10 až 15 minut. Průběžně kontrolujte. Po vytažení z trouby ještě horké buchty potřete trochou rumu. Po zchladnutí je můžete posypat moučkovým cukrem nebo nastrouhaným kokosem.