Buchtičky s vanilkovým krémem

Zavzpomínejte si s námi na dětství a uvařte si naši veganskou verzi oblíbených buchtiček s krémem. Zaručujeme, že se vám z téhle dobroty budou dělat boule za ušima! 🙂

Ingredience na 4 porce:

Buchtičky:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 pytlíček vanilkového cukru
  • 12 g čerstvého droždí
  • 50 ml kokosového nebo řepkového oleje
  • 100 ml polotučného mandlového Nemléka
  • nastrouhaná kůra z jednoho bio citrónu
  • špetka soli
  • Nemáslo na pomazání

Krém:

  • 300 ml mandlového polotučného Nemléka natural
  • špetka pravé vanilky
  • 1 pytlíček  vanilkového cukru
  • ¼ kůry z bio citrónu
  • 1 práškový puding
  • rum nebo rumové aroma dle chuti
  • 1 kelímek hotového vanilkového pudingu

 

Postup:

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.

Nejdříve si vytvoříme těsto na buchtičky. V cca 50 ml vlažného Nemléka smícháme rozdrobené droždí se špetkou cukru, necháme vzejít kvásek (cca 10 až 15 minut). Mouku smícháme s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli. Olej, zbylé Nemléko a kvásek smícháme a opatrně zapracujeme. Těsto ručně zpracujeme dokud nebude úplně hladké, poté ho dáme na hodinu kynout na teplé místo.

Po hodině vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme dlouhý kus ve tvaru hada a odřezáváme cca 3 až 4cm kousky, ze kterých vyválíme kuličky. S malými rozestupy naskládáme kuličky do vymazané dortové formy, přikryjeme utěrkou a ještě asi 30 minut necháme kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, nakynuté buchtičky pomažeme Nemáslem a poté pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut do zlatova.

Krém si vytvoříme tak, že 2/3 Nemléka přivedeme k varu, ve zbytku chladného Nemléka dobře rozmícháme vanilkový puding, vanilku/vanilkový cukr a tuto směs přidáme k vroucímu Nemléku. Jakmile puding začne houstnout, sundáme směs z plotny a ještě chvíli mícháme. Nakonec do krému zašleháme jeden vanilkový puding z kelímku. Směs ochutíme kapkou rumu nebo rumového aroma a podle chuti můžeme dosladit.