Linecké cukroví

Srdíčka, hvězdičky, stromečky, kolečka… Kdo by neměl rád vykrajování těch všech tvarů, linecké je snad největší vánoční oblíbenec mezi cukrovím. Začněte péct, Vánoce už se blíží! V

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 160 g Nemásla
  • 1 polévkovou lžíci vanilkového pudingu
  • špetka vanilky z lusku
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • citrónová kůra
  • citrónová šťáva
  • kvalitní marmeláda

 

Ve velké míse smícháme mouku, škrob, puding a citrónovou kůru. Potom přidáme trochu citrónové šťávy, povolené Nemáslo. Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme nejméně hodinu (ideálně přes noc) odpočinout v lednici.

Troubu předehřejeme na 160°C. Připravené těsto rozválíme na pomoučněné ploše na placku tlustou cca 2 – 3 mm. Vykrajujeme tvary, které rovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme přibližně 15 minut – průběžné koukáme, jestli cukroví nehnědne.

Vychladlé kousky k sobě slepujeme oblíbenou marmeládou a nebojte se experimentovat, nemusí to být jen klasická rybízová marmeláda na linecké. Skladujeme v uzavřené nádobě.