Skořicoví šneci
Skořicoví šneci jsou určitě dobrým důvodem, proč jet na výlet do Skandinávie. A není se čemu divit, ta skořicová vůně je totiž cítit snad na stovky kilometrů daleko! Podle nás úplně nejlépe chutnají ráno k snídani s horkým kakaem.
Na cca 10 – 12 skořicových šneků budete potřebovat:
- 350g hladká mouka (může být špaldová, pohanková atd.)
- 60g cukru (nejlépe třtinový nebo kokosový)
- půl kostky drožd25 – 40g Nemásla
- 1 lněné „vejce“
- 125 ml polotučného mandlového Nemléka
- 1 – 2 polévkových lžic arašídového másla
- sůl
- skořice
Jak postupovat:
Nejdříve vytvoříme kvásek. Do misky rozdrobíme půlku kostky droždí, posypeme ji lžící cukru a přidáme trochu vlažného Nemléka. Rozmícháme a asi deset minut čekáme než vzejde kvásek. Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience a poté přidáme i ty ostatní, včetně kvásku. Nemásla můžeme dát více, aby bylo těsto vláčnější. Vejce nahrazujeme nejčastěji Vajahitem (smícháme prášek s vodou) anebo lněným semínkem předem smíchaným s vlažnou vodou (jedna lžíce semínek + tři lžíce vody). Pro jemnější chuť těsta občas přidáváme arašídové máslo. Když máme vše smíchané, zpracujeme těsto tak, aby nelepilo. Dáme ho pod utěrku na teplé místo a asi hodinu čekáme, než těsto vykyne.
Poté těsto rozválíme na obdélník, tlusté by mělo být asi 1 cm. Pomažeme ho Nemáslem, posypeme cukrem a skořicí, můžeme klidně přidat rozinky nebo oříšky. Těsto zavineme a vznikne nám roláda, kterou rozkrájíme. Po nakrájení máme rolky, které položíme na plech těsně vedle sebe, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut na teplém místě vykynout. Skořicové šneky pečeme asi na 220 stupňů přibližně 10 minut.